"Θανατηφόρα βοήθεια" από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Παραδόθηκε στρατιωτικό υλικό 90 τόνων.

Λίγο μετά τις συνομιλίες Μπλίνκεν-Λαβρόφ. Στο μεταξύ οι οικογένειες διπλωματών απομακρύνονται από την Ουκρανία.
|
US Embassy Kiev
US Embassy Kiev
US Embassy Kiev

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν πήγε στην Κίεβο με ”άδεια χέρια” αφού εκτός από προειδοποιήσεις και απειλές προς τη Μόσχα και δεσμεύσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση, φαίνεται πως μοίρασε και στρατιωτικό οπλισμό.

Περίπου 90 τόνοι αμερικανικής «θανατηφόρας βοήθειας» έφτασαν στην Ουκρανία το Σάββατο εν μέσω εντάσεων στα ανατολικά της σύνορα λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων και των φόβων περί επιθετικών ενεργειών.

Ήταν η πρώτη αποστολή ενός πρόσφατα εγκεκριμένου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, και περιλάμβανε πυρομαχικά για «την πρώτη γραμμή άμυνας».

Η παράδοση ακολούθησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, η οποία συνοδεύτηκε από νέες προειδοποιήσεις για σκληρή απάντηση από τη Δύση εάν η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλλει στην χώρα. Έφτασε όμως και λίγες μόλις ώρες μετα τις συνομιλίες του με τον ρώσο Υπ.Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Γενεύη όπου στόχος ήταν να πέσουν οι τόνοι, οι εντάσεις και να βρεθεί κοινό έδαφος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το πακέτο των 200 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Η υπόσχεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: «Η πρώτη από μια σειρά αποστολών βοήθειας προς ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο, έφτασε στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ του Κιέβου στις 22 Ιανουαρίου. Η δωρεά που αφορά περίπου 90 τόνους θανατηφόρας βοήθειας, περιλαμβανομένων πυρομαχικών για όσους αμύνονται στην πρώτη γραμμή, καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Με αυτή τη νέα εξουσιοδότηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 650 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανία από το περασμένο έτος και περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολική βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν τέτοια βοήθεια για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στη προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Πρόεδρο Πούτιν, εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν πρόσθετο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία πάνω και πέρα ​​από αυτό που έχει ήδη παρασχεθεί».

Ο δε Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσι Ρέσνικοφ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια.

Στο μεταξύ, παρά τα συνεχή αδιέξοδα στο δύο εβδομάδων μπαράζ διπλωματικών επαφών μεταξύ της Μόσχας με δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία κ.α), η οδός της διπλωματία ευτυχώς δεν εγκαταλείπεται.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τη Μόσχα, στις αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι μαζί με αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας- που φιλοξενεί την συνάντηση στο Παρίσι. Πρόκειται για το ”σχήμα της Νορμανδίας”, στην αναβίωση του με νέο γύρω συνομιλιών επέμενε πολύ το Βερολίνο. Η ίδια μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αναλένα Μπέρμποκ, μετέφερε την πρόσκληση σε Κίεβο και Μόσχα πριν λίγες ημέρες.

Αποχωρούν οι οικογένειες διπλωματών από το Κίεβο

Όλα βέβαια δείχνουν πως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Δεδομένου βέβαια πως το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το διατηρεί η Ρωσία, δεν εκπλήσσει η είδηση που δημοσίευσε η Bild, πως το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη πρεσβεία της στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω.

Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και από άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ενώ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έχουν ήδη λάβει οδηγίες να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και έκτοτε περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Μια εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία συνήφθη το 2015.

Τώρα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος νέας σύγκρουσης στην Ευρώπη, αφού εκτιμάται ότι στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας έχουν συγκεντρωθεί 100.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, τα οποία, όπως λέει, αφορούν την ασφάλεια της Ρωσίας, και εστιάζουν στην δέσμευση πως το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί στους κόλπους την Ουκρανίας και να αναστρέψει την επέκτασή της Συμμαχίας σε χώρες της Αν.Ευρώπης αφού η τακτική εκλαμβάνεται ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.