Τι συνέβη στη Γερμανία: Από κραταιά δύναμη, στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις

Οι ρωγμές από πολιτικές του παρελθόντος, ο κίνδυνος «αποβιομηχάνισης» και η ενεργειακή κρίση
via Associated Press
Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αιώνα, η Γερμανία σημείωσε τη μία οικονομική επιτυχία μετά την άλλη, κυριαρχώντας στις παγκόσμιες αγορές προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, όπως πολυτελή αυτοκίνητα και βιομηχανικά μηχανήματα, πουλώντας τόσο πολύ στον υπόλοιπο κόσμο που η μισή της οικονομία έτρεχε με εξαγωγές, ωστόσο πλέον είναι η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.
Οι θέσεις εργασίας ήταν άφθονες, τα οικονομικά ταμεία της κυβέρνησης αυξήθηκαν, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες πνίγηκαν στα χρέη και γράφτηκαν βιβλία για το τι θα μπορούσαν να μάθουν εκείνες από τη Γερμανία. Φέτος όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένουν συρρίκνωση.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απώλεια του φθηνού φυσικού αερίου της Μόσχας ήταν ένα άνευ προηγουμένου σοκ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας, που ήταν εδώ και καιρό η κατασκευαστική δύναμη της Ευρώπης.

Η ξαφνική υποαπόδοση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης πυροδότησε ένα κύμα επικρίσεων και συζητήσεων σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός.

Κίνδυνος «αποβιομηχάνισης»

Η Γερμανία κινδυνεύει με «αποβιομηχάνιση», καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αδράνεια της κυβέρνησης σε άλλα χρόνια προβλήματα απειλούν να στείλουν νέα εργοστάσια και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλού, δήλωσε ο Κρίστιαν Κούλμαν, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης γερμανικής χημικής εταιρείας Evonik Industries AG.

Αυτές τις μέρες, η πρώην περιοχή εξόρυξης της κοιλάδας του Ρουρ, όπου η σκόνη άνθρακα κάποτε μαύριζε κρεμασμένα ρούχα, είναι ένα σύμβολο της ενεργειακής μετάβασης, με ανεμογεννήτριες και χώρους πρασίνου. Η απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που απαιτείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων «έβλαψε οδυνηρά το επιχειρηματικό μοντέλο της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Κούλμαν στο Associated Press. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου επηρεαζόμαστε έντονα -καταστρεφόμαστε- από εξωτερικούς παράγοντες».

Μια ανεμογεννήτρια πίσω από το κλειστό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Westfalen της RWE Generation SE στη Γερμανία (10/8/2023).
Μια ανεμογεννήτρια πίσω από το κλειστό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Westfalen της RWE Generation SE στη Γερμανία (10/8/2023).
via Associated Press

Ενεργειακή κρίση vs ενεργειακή μετάβαση

Αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ενεργειακή κρίση στις 27 χώρες που προμηθεύονταν το 40% του καυσίμου από τη Μόσχα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Evonik να διατηρήσει σε λειτουργία το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της δεκαετίας του 1960, μερικούς μήνες περισσότερο.

Η εταιρεία μετατοπίζεται: το εργοστάσιο -του οποίου η καπνοδόχος 40 ορόφων τροφοδοτεί την παραγωγή πλαστικών και άλλων αγαθών- θα είναι δύο γεννήτριες φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, εν μέσω σχεδίων για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030.

Μια πολυσυζητημένη λύση είναι η ύπαρξη ανώτατου ορίου στις τιμές της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση για να μεταβεί η οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου διπλάσια από ό,τι ήταν το 2021, πλήττοντας τις εταιρείες που το χρειάζονται για να διατηρούν το γυαλί ή το μέταλλο ζεστό και λιωμένο 24 ώρες την ημέρα προκειμένου να παράξουν γυαλί, χαρτί και μεταλλικές επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται σε κτίρια και αυτοκίνητα.

Ένα δεύτερο πλήγμα ήρθε καθώς ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, η Κίνα, βιώνει επιβράδυνση μετά από αρκετές δεκαετίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι «ρωγμές» αποκαλύφθηκαν

Αυτά τα εξωτερικά σοκ έχουν αποκαλύψει τις ρωγμές στα θεμέλια της Γερμανίας που αγνοήθηκαν κατά τη διάρκεια ετών επιτυχίας, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις και της μακράς διαδικασίας για την έγκριση των έργων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα χρήματα που είχε άμεσα στη διάθεσή της η κυβέρνηση ήρθαν εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στις επενδύσεις στους δρόμους, το σιδηροδρομικό δίκτυο και το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας στις αγροτικές περιοχές.

Η απόφαση του 2011 να κλείσουν οι εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας έχει αμφισβητηθεί εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ελλείψεις.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, με τις θέσεις εργασίας να σημειώνουν ρεκόρ μόλις κάτω από 2 εκατομμύρια. Και η εξάρτηση από τη Ρωσία για την αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα - που κατασκευάστηκαν υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και έκτοτε έκλεισαν και υπέστησαν ζημιές εν μέσω του πολέμου - παραδέχτηκε καθυστερημένα η κυβέρνηση ότι ήταν λάθος.

«Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα για τις ενεργειακές πολιτικές της»

Τώρα, τα έργα καθαρής ενέργειας επιβραδύνονται. «Βλέπουμε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις εθνικές κυβερνήσεις για τις πιο ελκυστικές μελλοντικές τεχνολογίες - ελκυστικές σημαίνει τις πιο κερδοφόρες, αυτές που ενισχύουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Κούλμαν, σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει ότι η Γερμανία μένει πίσω.

Η Γερμανία εφησυχάστηκε κατά τη διάρκεια μιας «χρυσής δεκαετίας» οικονομικής ανάπτυξης, το 2010- 2020, με βάση τις μεταρρυθμίσεις υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2003- 2005, που μείωσαν το κόστος εργασίας και αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, λέει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

«Η αντίληψη της υποκείμενης δύναμης της Γερμανίας μπορεί επίσης να συνέβαλε στις λανθασμένες αποφάσεις για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, απαγόρευση του fracking για φυσικό αέριο και στοίχημα σε άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε. «Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα για τις ενεργειακές πολιτικές της».