Το αεροπορικό «άνοιγμα» στην Αραβική χερσόνησο

Για πρώτη φορά σύνδεση Ελλάδας και Ομάν – Mετά από 11 χρόνια ξανά Ελλάδα – Σαουδική Αραβία.

Οι νέες προοπτικές της χώρας μας, σε τουριστικό και εμπορικό επίπεδο, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων με νέους προορισμούς.

Μετά από συνεχείς επαφές του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και με την αρωγή του Υπουργείου Τουρισμού, που κινήθηκε με διμερείς επαφές σε πολιτικό επίπεδο, για πρώτη φορά η Ελλάδα, μέσω της Αθήνας, συνδέεται με το Ομάν, μια σημαντική χώρα στη μεγαλύτερη χερσόνησο του κόσμου, την Αραβική.

Hδη από τις 2 Ιουνίου, ο εθνικός μεταφορέας του σουλτανάτου του Ομάν, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση Αθήνα – Μουσκάτ, με Airbus, σε μια διαδρομή περίπου 6 ωρών. Η σύνδεση, θα είναι επ’ ωφελεία ταξιδιωτών και επιχειρηματιών, εξυπηρετώντας και την ελληνική κοινότητα στο Ομάν, ενώ μέσω του κόμβου της Oman Air, του Διεθνούς Αεροδρομίου Muscat, δίνεται η δυνατότητα για πολλές πτήσεις στους προορισμούς του μεταφορέα ανά τον κόσμο.

Ο Αμπντουλάζιζ Αλ Ραζίσι, διευθύνων σύμβουλος της Oman Air, επισήμανε ότι: «το Ομάν έχει ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και η εισαγωγή αυτής της νέας πτήσης σίγουρα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων. Το εμπόριο μεταξύ Ομάν και Ελλάδας αυξάνεται και είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να το διευκολύνουμε περαιτέρω με την έναρξη αυτής της υπηρεσίας.»
Για την Oman Air η Αθήνα είναι ο 54ος προορισμός της αεροπορικής εταιρείας και η δεύτερη διαδρομή που δρομολογήθηκε φέτος μετά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το δίκτυό της με 70 αεροσκάφη σε περίπου 60 προορισμούς έως το 2022.

ΕΛΛΑΔΑ – ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Εξίσου σημαντική είναι η επανασύνδεση της Ελλάδας, μέσω της Αθήνας με το Ριάντ και τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής χερσονήσου, που συνορεύει με το Ομάν. Η απευθείας σύνδεση επανέρχεται μετά από 11 χρόνια και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν κιόλας και θα πραγματοποιούνται 4 την εβδομάδα έως τα τέλη Οκτωβρίου, με αεροσκάφη Airbus 320, ενώ εξετάζεται η επέκταση της σύνδεσης και κατά τη χειμερινή περίοδο. Η Αθήνα αποτελεί τον 95ο προορισμό της Saudia, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Η εταιρεία, είναι μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Sky Team (Alitalia, Etihad κ.α.), πρόκειται να εντάξει στον στόλο της ακόμη 13 αεροσκάφη (διαθέτει 162), ενώ κατασκευάζεται νέο αεροδρόμιο στη Τζέντα.

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει. Έχει ξεκινήσει την κατασκευή της πόλης Νέομ, που θα είναι 33 φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη και θα βρίσκεται μεταξύ Ιορδανίας και Αιγύπτου. Θα κοστίσει μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, θα είναι πλήρως ενεργειακή και θα διαθέτει ελικοδρόμια, γήπεδα γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και κατοικίες. Επίσης, πρόκειται να κατασκευάσει 20 τεχνητά νησιά στη Νεκρά Θάλασσα, με πολυτελή ξενοδοχεία. Η Σαουδική Αραβία, μέχρι τώρα έχει 13 εκατ. τουρισμό, για εμπορικούς και θρησκευτικούς λόγους (Μεντίνα) και σκοπεύει να τον διπλασιάσει με διάφορες ενέργειες που πραγματοποιεί, όπως γκραν πρι ηλεκτρικών μονοθεσίων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύντομα θα προσφέρει ηλεκτρονική βίζα, ενώ για παραμονή 12 ωρών στο Ριάντ, με σκοπό τη μετεπιβίβαση, δεν απαιτείται βίζα.

Δημοφιλή