Το Ελ Νίνιο επιτέλους τελείωσε - Αλλά είναι αβέβαιο τι θα γίνει με τον καιρό

Υπό κανονικές συνθήκες η αποχώρηση του Ελ Νίνιο θα σήμαινε πιο δροσερό καιρό για τον πλανήτη, όμως αυτή τη φορά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Anadolu via Getty Images

Το ισχυρό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο μαζί με την κλιματική αλλαγή οδήγησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκληρώθηκε, λένε οι επιστήμονες.

Το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας λέει ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός «κρύωσε σημαντικά» την περασμένη εβδομάδα. Αυτό το καιρικό φαινόμενο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, έκανε θερμότερα τα νερά στην επιφάνεια του Ειρηνικού, προσθέτοντας επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι αβέβαιο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια σειρά από πρόσφατα παγκόσμια μηνιαία ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να φοβούνται ότι ο κόσμος θα μπορούσε να έχει εισέλθει σε μια νέα φάση ακόμη ταχύτερης κλιματικής αλλαγής.

Frederic Desmoulins via Getty Images

Οι επιστήμονες λένε ότι οι μήνες μετά το τέλος του Ελ Νίνιο θα έχουν μια ισχυρή ένδειξη για το αν οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή ή όχι.

Κάθε λίγα χρόνια, η έναρξη του Ελ Νίνιο φέρνει δραματικές αλλαγές στον καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου. Το κύμα θερμότερου νερού που έρχεται στην επιφάνεια, στα ανοικτά των ακτών του Περού στη Νότια Αμερική, συνδέεται με αυξημένες ξηρασίες και πλημμύρες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές φάσεις: το καυτό El Niño, τις ουδέτερες συνθήκες ή μια πιο δροσερή περίοδο που ονομάζεται La Niña. Αυτή τη φορά το El Niño ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Δεκέμβριο.

Το θερμότερο νερό στον Ειρηνικό ώθησε τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες σε νέα υψηλά, με τον Μάρτιο να είναι ο δέκατος συνεχόμενος μήνας με παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ricardo Lima via Getty Images

Αλλά τώρα, ίσως πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, το Ελ Νίνιο έφυγε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια και σε αυτό οι επιστήμονες διχάζονται.

Αμερικανοί ερευνητές είπαν πρόσφατα ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να αναπτυχθεί La Niña μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου και 85% πιθανότητα να συμβεί αυτό μέχρι το φθινόπωρο.

Αλλά το Αυστραλιανό Μετεωρολογικό Γραφείο λέει ότι τέτοιες διαπιστώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Αναμένουν ότι οι ουδέτερες συνθήκες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο και επισημαίνουν την τρέχουσα καυτή κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών.

«Καθώς οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες των ωκεανών δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το φανόμενο το 2024, τα οποία βασίζονται σε γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να μην είναι αξιόπιστα», ανέφερε σε δήλωσή του.

seksan Mongkhonkhamsao via Getty Images

Το αν ακολυθήσει μια La Niña έχει πραγματικά σημασία, λένε οι ερευνητές. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε καταιγίδες και τυφώνες, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν ότι εάν έρθει η Λα Νίνια, θα είναι προαναγγελία για μια εξαιρετικά ενεργή περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό.

Το φαινόμενο ψύξης La Niña μπορεί επίσης να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν κάτι σαν μυστήριο και όχι απόδειξη ότι ο κόσμος έχει περάσει σε μια πιο γρήγορη φάση θέρμανσης.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή