Το μοναδικό κόλπο που διορθώνει στη στιγμή τα λασπωμένα ζυμαρικά μας κι ούτε το φανταζόμαστε

Eχει συμβεί σε όλους μας...
Buena Vista Images via Getty Images

Είχαμε μια κουραστική μέρα στη δουλειά, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε, να οργανώσουμε ένα γρήγορο δείπνο και ξαφνικά, χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και πριν το καταλάβουμε, τα ζυμαρικά μας έχουν λασπώσει. Είμαστε πολύ κουρασμένοι για να κάνουμε κάτι γι′ αυτό, κι έτσι μένουμε με ... θλιβερά ζυμαρικά αντί για την al dente υφή που περιμέναμε. Είναι μια ζοφερή κατάσταση το κατανοούμε, αλλά μπορεί να αποφευχθεί με ένα απλό συστατικό: το ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο, λοιπόν, είναι αυτό που αναζωογονεί τα υπερβολικά μαγειρεμένα ζυμαρικά, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων στο Mashed. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να επαναφέρουμε τα ζυμαρικά μας σε μια αξιοπρεπή κατάσταση είναι λίγο ελαιόλαδο.

Προτείνουν να ζεστάνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, να προσθέσουμε τα παραβρασμένα ζυμαρικά και να τα σοτάρουμε απαλά σε μέτρια φωτιά μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν λίγο πιο σφιχτά ή να αποκτήσουν την υφή που προτιμάμε. Επιπλέον, οι άνθρωποι στο She Knows συνιστούν να προσθέσουμε λίγο σκόρδο ή παρμεζάνα για να ένα επιπλέον “kick” και λίγη γεύση για να συγκαλύψει την υφή και τη γεύση των υπερβολικά μαγειρεμένων ζυμαρικών.

Πώς να αποτρέψουμε το υπερβολικό μαγείρεμα των ζυμαρικών

Φυσικά, ιδανικά, δεν θα παραβράζαμε ποτέ τα ζυμαρικά εξαρχής και ενώ ο χρόνος είναι απαραίτητος παράγοντας για την αποφυγή αυτού, οι ειδικοί στο Myrecipes δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές για να μην την πατήσουμε ευθύς εξαρχής:

1. Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό αντί να βάλουμε τα ζυμαρικά σε μια μικρή κατσαρόλα, ειδικά αν μαγειρεύουμε μακαρόνια ή άλλα «μακριά» ζυμαρικά

2. Χρησιμοποιούμε αρκετές κουταλιές αλάτι στο νερό. Ας μην ανησυχούμε, δεν θα «καταπιούν» τα ζυμαρικά το μεγαλύτερο μέρος του.

3. Ας μην βράσουμε απλώς το νερό, ας το βάλουμε να βράσει με φουσκάλες για να απελευθερωθεί το άμυλο.

4. Ας μην ξεχάσουμε επίσης να ανακατέψουμε καλά.

5. Εάν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε ζυμαρικά σε σάλτσα, ας βγάλουμε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά μας από την κατσαρόλα περίπου τρία λεπτά νωρίτερα από ό,τι προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας, καθώς η σάλτσα θα τα ψήσει επίσης.

6. Ας κρατήσουμε το νερό των ζυμαρικών μας για να πήξουν τις σάλτσες.

7. Ας μην ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μας.

8. Ας αποθηκεύσουμε σωστά τα μαγειρεμένα ζυμαρικά. Μόλις κρυώσουν, βάζουμε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα ζυμαρικά της Barilla, θα πρέπει να τα φάμε μέσα σε δύο ημέρες.

Καλή όρεξη!