Το σουσάμι προστίθεται στη λίστα μαζί με οκτώ εξίσου σημαντικά αλλεργιογόνα τροφίμων

Και τι αλλάζει στις ετικέτες των προϊόντων που το περιλαμβάνουν.
.
Mix and Match Studio / 500px via Getty Images
.

Όσοι από εμάς πάσχουμε από κάποιου είδους διατροφική αλλεργία ή δυσανεξία, το άγχος που μας διακατέχει όταν επιλέγουμε τα τρόφιμα μας από το σούπερ μάρκετ έρχεται σε αντίθεση με την χαλαρή διάθεση των υπόλοιπων καταναλωτών. Ωστόσο, για όσους υποφέρουν από αλλεργία ή δυσανεξία στο σουσάμι, οι οποίοι για παράδειγμα στην Αμερική αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο, τα νέα είναι ευχάριστα.

Σύμφωνα με στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), από την 1η Ιανουαρίου του 2023, τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επισήμανσης.

Με άλλα λόγια, το εν λόγω συστατικό προστίθεται στη λίστα μαζί με οκτώ εξίσου σημαντικά αλλεργιογόνα τροφίμων: το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακόδερμα, τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια, το σιτάρι και τη σόγια. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν πλέον να το κατηγοριοποιήσουν γενικόλογα ως «φυσικό μπαχαρικό» και στο εξής θα πρέπει να το αναφέρουν ρητά στην ετικέτα με το όνομά του.

Η αιτία που το σουσάμι προστίθεται στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα αποτελεί μεγάλη υπόθεση για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στο εν λόγω συστατικό. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το σουσάμι, βασίζεται στον υπάρχοντα κατάλογο των οκτώ βασικών αλλεργιογόνων όπως διαμορφώθηκε το 2004. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το σουσάμι πρέπει να φέρει την κοινή του ονομασία.

Τα κοινά συμπτώματα της αλλεργίας ή της δυσανεξίας στο σουσάμι

Οι τροφικές αλλεργίες και άλλα είδη τροφικής υπερευαισθησίας προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν με ήπια συμπτώματα όπως η κνίδωση και το πρήξιμο των χειλιών, αλλά και με πιο σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως η αναφυλαξία, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικό σοκ.

Τα συμπτώματα ωστόσο της αλλεργίας και της δυσανεξίας στο σουσάμι, περιλαμβάνουν κυρίως τη ναυτία, τον έμετο, τη διάρροια, τον κνησμό στο λαιμό ή στο στόμα, την ερυθρότητα στο πρόσωπο, τον βήχα και τον πόνο στην κοιλιά.

Επομένως, ως καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά εάν ένα προϊόν διατροφής περιέχει σουσάμι, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα όλες οι ετικέτες των τροφίμων και να πάψουν να κυκλοφορούν στην αγορά οι παλιές συσκευασίες.

Μέχρι το 2023, οι κανονισμοί του FDA επέβαλλαν το σουσάμι να δηλώνεται στην διατροφική επισήμανση μόνο εφόσον χρησιμοποιούνταν ολόκληροι σπόροι και όχι όταν χρησιμοποιούταν ως αρωματική ουσία ή ως συστατικό μέσα σε ένα μείγμα μπαχαρικών. Και παρόλο που πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την κοινότητα των τροφικών αλλεργιών, σύμφωνα με την Food Allergy Research & Education περισσότερα από 170 τρόφιμα που έχουν αναφερθεί ως υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις εξακολουθούν να μην αναφέρονται στις διατροφικές ετικέτες το όνομά τους.

Πηγή:wellandgood