Το TikTok αντιμετωπίζει νομική δίωξη από ένα 12χρονο κορίτσι

Η προστασία των δεδομένων των παιδιών είναι κάτι που έχει ταρακουνήσει και το πρόσφατο παρελθόν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Getty Images

Ένα 12χρονο κορίτσι από την Βρετανία ελπίζει να λάβει νομικά μέτρα εναντίον της εφαρμογής TikTok, ισχυριζόμενο ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί παράνομα τα δεδομένα των παιδιών.

Το δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι το κορίτσι μπορεί να παραμείνει ανώνυμο εάν προχωρήσει η υπόθεση.

Η συγκεκριμένη απόφαση του κοριτσιού υποστηρίζεται και από την Ανν Λονγκφιλντ, επίτροπος των παιδιών της Αγγλίας. Πιστεύει και η ίδια, ότι πράγματι το TikTok παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία πάντως δηλώνει ότι έχει «ισχυρές πολιτικές» για την προστασία των παιδιών και δεν επιτρέπει να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας κάτω από τα 18 έτη.

Η κ. Λονγκφιλντ ελπίζει ότι η υπόθεση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προστατευτικά μέτρα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών που χρησιμοποιούν το TikTok στην Αγγλία και πιθανώς πέραν αυτής.

Πιστεύει ότι η εφαρμογή συλλέγει και επεξεργάζεται παιδικά δεδομένα για να ενισχύσει τον αλγόριθμο προτάσεων βίντεο, για να προσελκύσει την προσοχή των θεατών και να δημιουργήσει έσοδα από διαφημίσεις.

Το 2019, η TikTok πλήρωσε πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για τον χειρισμό δεδομένων παιδιών.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εφαρμογής δηλώνουν ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη σε άτομα κάτω των 13 ετών και σε όλους τους χρήστες ζητείται η ηλικία τους κατά την εγγραφή

Πηγή: BBC