Τραγανά φύλλα σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κουβερτούρα

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο.
"""Ryman Cabannes, Corinne-Pierre""" via Getty Images

Μπελαλίδικο αλλά πρωτότυπο και πολύ πολύ γευστικό το σοκολατένιο γλυκό που επιλέγουμε αυτή την φορά. Θα μας κρατήσει απασχολημένους για λίγη ώρα η συνταγή μας αλλά το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε μας.

Έτσι λοπόν φτιάχνουμε τραγανά φύλλα σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κουβερτούρα. Μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας μιλφέιγ γεμίζοντας την με σοκολάτα.

Χρόνια Πολλά.

Μερίδες: 8 - 10

Υλικά

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

1/4 λίτρου γάλα

65 γρ. ζάχαρη

1/2 κλωναράκι βανίλιας

3 κρόκοι αυγών

35 γρ. αλεύρι

20 γρ. κορν φλάουρ

25 γρ. βούτυρο

240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

300 γρ. κρέμα γάλακτος (35%) χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρευστη μορφή κακάο (προαιρετικό)

για την σφολιάτα

500 γρ. αλέυρι σκληρό

15 γρ. αλάτι

200 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

200 γρ. κρύο νερό

200 γρ. βούτυρο σκληρό

Εκτέλεση

για την σφολιάτα

Σε ένα σκεύος τοποθετούμε το αλέυρι, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Την χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ανοίγουμε την ζύμη και την απλώνουμε ξεκινώντας από τις 4 γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός. Στο κέντρο τοποθετούμε το σκληρό βούτυρο που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς για να λεπτύνει. Φέρνουμε τις τέσσερις γωνίες στο κέντρο και καλύπτουμε το βούτυρο.

Με ένα πλάστη πιέχουμε και ανοίγουμε το λεπτό φύλλο. Το τυλίγουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές. Κατόπιν ανοίγουμε την σφολιάτα με την βοήθεια του πλάστη σε σχήμα 30x25 και πάχος 3 χιλιοστά σε 3 ίδια φύλλα.

Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες του φούρνου και με ένα πηρούνι τα τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια σε κοντινή απόσταση. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο (αν είναι τραγανή η σφολιάτα).

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος μαζί με την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε έως ότου γίνει χυλός. Βράζουμε το γάλα με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα. Παίρνουμε την μισή ποσότητα από το γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα του γάλακτος.Ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στην φωτιά και μόλις πάρει μία βράση το αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μια πιατέλα, την σκεπάζουμε αμέσως με μια μεμβράνη, που να κολλάει πάνω στην κρέμα (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η κρέμα μας κρυώσει και είναι σε θερμοκρασία δωματίου την βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και την ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτωντας την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά, τοποθετούμε την μισή κρέμα στο ένα φύλλο της σφολιάτας, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Κόβουμε σε κομμάτια και το καταναλώνουμε κατά προτίμηση την ίδια μέρα.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.