Τρίμηνο-φωτιά με ανοιχτά μέτωπα: Οι βασικοί στόχοι ως τον Μάρτιο

Τα ανοιχτά μέτωπα-γρίφος τα κόκκινα δάνεια
Eurokinissi

Έχοντας μπροστά του ένα τρίμηνο φωτιά το οικονομικό επιτελείο επιστρέφει από σήμερα στην σκληρή πραγματικότητα μετά την ραστώνη των διακοπών. Βασικοί στόχοι για την περίοδο μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι η επιστροφή στις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων, η ολοκλήρωση χωρίς επιπλοκές της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων»

Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους Θεσμούς.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.

Θα ακολουθήσει το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραμονή των επικεφαλής στην Αθήνα θα είναι ολιγοήμερη προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση προόδου για την Ελλάδα.

Ανοιχτά μέτωπα

Η ατζέντα των επαφών θα είναι «βαριά» καθώς θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασία για την πρώτη κατοικία, το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, το πρόγραμμα μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την πορεία του σχεδίου πρόσληψης νέων στελεχών στο Δημόσιο.

Τα αποτελέσματα των επαφών των Θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα, θα αποτυπωθούν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Σε αυτό το Eurogroup η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, καθώς θα συζητηθεί η απόφαση για την εκταμίευση των 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Γρίφος τα «κόκκινα» δάνεια

Λίγες ημέρες νωρίτερα από το Eurogroup Μαρτίου η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς θα πρέπει να παρουσιάσουν και το νέο σχέδιο προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά την ειλημμένη απόφαση να μειωθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια στο νόμο Κατσέλη.

Το κλίμα το οποίο θα δημιουργηθεί από τις εξελίξεις σε κάθε κρίσιμο «σταθμό» αυτού του τριμήνου θα κρίνει και το χρόνο επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές ομολόγων.

Δημοφιλή