Βρετανία: 3 νεκροί από σάντουιτς με λιστέρια - Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί ακόμη σε γλυκίσματα της Cadbury και σάντουιτς της Air France.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
Sagel & Kranefeld via Getty Images

Τρεις ασθενείς σε νοσοκομείο της Αγγλίας έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια σε προσυσκευασμένα σάντουιτς, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Τα σάντουιτς της The Good Food Chain έχουν αποσυρθεί και η παραγωγή έχει σταματήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Τα επικίνδυνα προϊόντα, που παράγονται από την προμηθεύτρια εταιρεία North Country Cooked Meats, υπεβλήθησαν σε έλεγχο και βρέθηκαν θετικά στο θανατηφόρο βακτήριο.

Πρόσφατα, αποσύρθηκαν δύο γλυκίσματα της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Cadbury λόγω της πιθανής παρουσίας λιστέριας ενώ ύποπτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε σάντουιτς που προσφέρονταν σε πτήσεις της Air France.

Τι είναι η λιστέρια και γιατί είναι επικίνδυνη

Η λοίμωξη από λιστέρια εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη.

Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια ασθενούν από το βακτήριο, αλλά η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα αγέννητα μωρά και νεογνά. Οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο απειλητικών επιπλοκών για τη ζωή τους.

Τα συμπτώματρα για κάποιον που έχει αναπτύξει τη λοίμωξη είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, διάρροια. Αν η λοίμωξη από λιστέρια εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, όμως τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας και σπασμούς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μόλυνση από λιστέρια είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα στην μητέρα. Οι συνέπειες για το μωρό, ωστόσο, μπορεί να είναι καταστροφικές. Το μωρό μπορεί να πεθάνει απροσδόκητα πριν από τη γέννησή του, ή να αντιμετωπίσει μια πολύ απειλητική για τη ζωή του λοίμωξη μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες αφότου γεννηθεί.

(με πληροφορίες από Skynews)

Δημοφιλή