ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2020 12:25 EEST | Updated 07/06/2020 14:21 EEST

Βρετανία: Έφιπποι αστυνομικοί σε έφοδο κατά διαδηλωτών στο Λονδίνο

Μία αστυνομικός έπεσε από το άλογό της.

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν έφιπποι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον πλήθους διαδηλωτών σε διαδήλωση Black Lives Matter στο κεντρικό Λονδίνο το Σάββατο.

Μετά από μια ημέρα σε μεγάλο βαθμό ειρηνικών διαδηλώσεων σε πόλεις ανά το Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισαν να εκδηλώνονται εντάσεις καθώς πλήθη μαζεύονταν έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν έφιππους αστυνομικούς να απωθούν διαδηλωτές στο Γουάιτχολ, ενώ διαδηλωτές φάνηκαν να ρίχνουν πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια προς τους αστυνομικούς.

 

 

Αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες σχημάτισαν δύο γραμμές έξη από τη Ντάουνινγκ Στριτ και μετά προσπάθησαν να απομακρύνουν περαιτέρω τους διαδηλωτές. Κάποιοι πιάστηκαν χέρι με χέρι και γύρισαν τις πλάτες τους για να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε «σοκαριστικές και εντελώς ανεπίτρεπτες» επιθέσεις, ανακοίνωσε την Κυριακή η επικεφαλής της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας Κρεσίντα Ντικ. «Είμαι βαθιά λυπημένη που μια μειονότητα διαδηλωτών αντέδρασε με βία απέναντι στους αστυνομικούς χθες το απόγευμα στο κεντρικό Λονδίνο. Αυτό οδήγησε στον τραυματισμό 14 αστυνομικών. Ο αριθμός αυτός είναι σοκαριστικός και εντελώς ανεπίτρεπτος», ανέφερε η Ντικ σε ανακοίνωσή της.

Μία αστυνομικός έπεσε από το άλογό της, επιβεβαίωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ, φαίνεται να χτύπησε σε φωτεινό σηματοδότη. 

 

 

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, είπε πως η βία ενάντια στην αστυνομία στις διαδηλώσεις ήταν «εντελώς απαράδεκτη» και παρείχε στους αστυνομικούς την πλήρη στήριξή της όσον αφορά στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, επιδοκίμασε αυτούς που διαδήλωσαν ειρηνικά το Σάββατο, μα είπε πως αυτοί που επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες βλάπτουν τον σκοπό.

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images