Βρετανία: Στα χέρια αποκλεισμένοι οδηγοί φορτηγών με αστυνομικούς στο Ντόβερ

Πολλοί αυτοκινητιστές έχουν «εγκλωβιστεί» στα οχήματά τους χωρίς πρόσβαση σε φαγητό και χώρους προσωπικής υγιεινής.
Steve Parsons - PA Images via Getty Images

Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών συνεπλάκησαν με αστυνομικούς στους δρόμους του Ντόβερ καθώς ο μερικός αποκλεισμός από τη Γαλλία που στόχο είχε να ανακόψει την εξάπλωση ενός νέου, ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκλειστούν στη Βρετανία πριν από τα Χριστούγεννα.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Το Παρίσι και το Λονδίνο συμφώνησαν αργά την Τρίτη ότι οι οδηγοί με αρνητικό τεστ COVID-19 μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία για το Καλέ μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στη Βρετανία προκειμένου να ανακόψουν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ Τζένρικ, δήλωσε ότι ο στρατός θα αρχίσει να διενεργεί τεστ στους οδηγούς αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σημαντικότερη εμπορική δίοδο της Βρετανίας για τρόφιμα μερικές ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση της χώρας από την τροχιά της ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS
JUSTIN TALLIS via Getty Images
Steve Parsons - PA Images via Getty Images

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται οδηγοί να πατούν τις κόρνες των φορτηγών τους συντονισμένα και να αναβοσβήνουν τα φώτα τους ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες πολλοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από το λιμάνι για να εκφράσουν την απογοήτευση τους και να προσπαθήσουν να ενημερωθούν από αξιωματούχους και αστυνομικούς.

Κάποια στιγμή σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι οδηγοί συνεπλάκησαν με μερικούς αστυνομικούς.

Steve Parsons - PA Images via Getty Images
Steve Parsons - PA Images via Getty Images

Πολλοί βρίσκονταν στη χώρα για να παραδώσουν προϊόντα σε εταιρίες που στοκάρουν αποθέματα πριν την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή τον Ιανουάριο όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κανονικοί τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα.

Εταιρίες μεταφορών έχουν προειδοποιήσει ότι πολλοί Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έχουν ήδη αρνηθεί να πάνε στη Βρετανία τη νέα χρονιά όταν θα πρέπει να έχουν μαζί τους τελωνειακά έγγραφα, ενώ η ανάγκη διενέργειας τεστ COVID-19 θα επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τις τιμές μεταφοράς.

«Ελπίζω ότι σήμερα το πρωί, θα δείτε ανθρώπους και οχήματα εμπορευμάτων να διασχίζουν τη Μάγχη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Φτιάχνουμε τις υποδομές. Άρα οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν αυτό (τεστ COVID) σε πρώτη φάση για να βοηθήσουν να το οργανώσουμε αυτό και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Steve Parsons - PA Images via Getty Images
Dan Kitwood via Getty Images

Οι οδηγοί θα υποβληθούν πρώτα στα λεγόμενα rapid τεστ. Οποιος βρίσκεται θετικός θα υποβάλλεται σε τεστ PCR, και αν βρίσκεται και πάλι θετικός θα τίθεται σε απομόνωση σε ξενοδοχείο.

Οι οδηγοί φορτηγών, κυρίως Ευρωπαίοι, πολλοί εκ των οποίων είναι αποκλεισμένοι στα οχήματά τους χωρίς πρόσβαση σε φαγητό και χώρους προσωπικής υγιεινής, άρχισαν να εξοργίζονται καθώς άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ίσως να μην γυρίσουν εγκαίρως στα σπίτια τους για να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

«Δεν μας δίνουν φαγητό, δεν μας δίνουν νερό, δεν έχουν τουαλέτες, δεν μας δίνουν τίποτα», δήλωσε ένας οδηγός στα ισπανικά». «Η κατάσταση είναι ουσιαστικά απάνθρωπη, άρα αυτό που ζητάμε είναι μία λύση».

«Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν οφείλεται στον κορονοϊό ή κάτι τέτοιο, οφείλεται στο Brexit, σε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες ή κάτι τέτοιο».

Πηγή: ΑΠΕ