Βρετανία: Στέλνει τα πρώτα επανδρωμένα ελικόπτερα στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

Είναι τα πρώτα αεροσκάφη με Βρετανούς πιλότους που έχει σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Matt Cardy via Getty Images

Ελικόπτερα τύπου Sea King στέλνει για πρώτη φορά η Βρετανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Σύμφωνα με το BBC, είναι τα πρώτα αεροσκάφη με Βρετανούς πιλότους που έχει σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ουκρανικά πληρώματα εκπαιδεύτηκαν σε αεροπορικές βάσεις στη Βρετανία για να πετούν και να συντηρούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα τα οποία θεωρούνται ερευνητικά και διασωστικά.

Ο Γουάλας, βρίσκεται στο Όσλο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναζήτησης συμμάχων, μεταξύ των χωρων της Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η στήριξη προς την Ουκρανία.

Όπως τόνισε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει το Κίεβο και με επιπλέον 10.000 βλήματα πυροβολικού που θα βοηθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να διασφαλίσουν το πρόσφατα απελευθερωμένο έδαφος.

Τα Sea King χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν τόσο από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία όσο και από το Βασιλικό Ναυτικό απ′ όπου αποσύρθηκαν το 2018.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγάλος χορηγός της Ουκρανίας

Λίγες χώρες έχουν στείλει επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Ζελένσκι για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

Η αποστολή των ελικοπτέρων έρχεται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στο Κίεβο για να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο περιελάμβανε 125 αντιαεροπορικά πυροβόλα και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύονται το Ιράν. Επιπλέον, θα αποσταλούν επιπλέον 1.000 πύραυλοι εδάφους-αέρος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει επίσης τα ουκρανικά στρατεύματα και με χειμερινό εξοπλισμό

καθώς οι θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα θα πέσουν έως και -20 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ουκρανίας.

Η Βρετανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μιλώντας από το Όσλο ο Γουάλας είπε ότι η υποστήριξή της θα παραμείνει «ακλόνητη».