Γιατί οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν και ενίοτε να γκρεμίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Και ένα βίντεο έκπληξη με απίστευτα γιορτινά σκηνικά από σκανδαλιάρικα αιλουροειδή.

Eίναι γεγονός: Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα συναρπάζουν την πλειοψηφία των γατών σύμφωνα με τον Μικέλ Ντελγάδο, μεταδιδακτορικό υπότροφο στην Σχολή Κτηνιατρικής της Καλιφόρνια.

«Πρώτον, τους προσφέρουμε κάτι καινούργιο. Οι γάτες όταν βρίσκονται σε μια περιοχή που τους φαίνεται οικεία, είναι περίεργες για νέα πράγματα και διψούν για περιπέτεια. Και σε ένα δέντρο, υπάρχουν άφθονα ενδιαφέροντα πράγματα να εξερευνήσει κανείς», τονίζει ο Ντελγάδο.

Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει μια γατούλα επειδή απλώς θέλει να παίξει με ένα σωρό κρεμαστά, αστραφτερά παιχνίδια;

«Όλα αυτά τα στολίδια που κρεμάμε στο δέντρο μας, το μετατρέπουν αυτόματα σε ένα γιγάντιο παιχνίδι για γάτες», προσθέτει ο Ντελγάδο.

Επιπλέον, ενδέχεται οι γάτες να λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα επειδή προέρχονται από τον Προαίλουρο, ένα εξαφανισμένο γένος αιλουροειδών που έζησε στην Ευρώπη και την Ασία πριν από περίπου από 25 εκατομμύρια χρόνια και συνήθιζε να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Προφανώς, αυτό το αρχαίο ένστικτο επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Martin Barbukov / 500px via Getty Images

Γιατί οι γατούλες κοιμούνται κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Στις γάτες αρέσει να κοιμούνται κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα γιατί τους παρέχει την αίσθηση ενός καταφυγίου και ένα είδος άνεσης. Βλέποντας τη γατούλα μας να κουλουριάζεται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας φαίνεται πραγματικά υπέροχο και ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι εξυπηρετεί μια τόσο τρυφερή ανάγκη.

Για μια γάτα, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μοιάζει σαν ένα χαρτονένιο κουτί: Mία κρυψώνα που πάει πακέτο με μια ποικιλία παιχνιδιών σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα.

KevinCarr via Getty Images

Κατά κάποιο τρόπο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η ιδανική παιδική χαρά για τα αιλουροειδή φιλαράκια μας. Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται ακίνδυνο, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε τη γάτα μας όταν ξαπλώνει κάτω ή κοντά στο δέντρο μας.

«Δεν έχει να κάνει τόσο με το δέντρο όσο με τα στολίδια και τα φώτα. Βλέπουμε πολλές γάτες στα επείγοντα αυτή την εποχή του χρόνου, με άγνωστης προέλευσης αντικείμενα στο στομάχι τους, τα οποία συχνά προέρχονται από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Οι γάτες απολαμβάνουν να μασουλάνε τα στολίδια, τα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταπιούν. Εάν η γάτα μας καταπιεί ένα κομμάτι από ένα στολίδι, επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρό μας, καθώς αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εμετό ή να έχει άλλες αρνητικές συνέπειες», αναφέρει ο Ντελγάδο

Πώς θα κάνουμε τη γάτα μας να σταματήσει να σκαρφαλώνει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Κάποιες γάτες αντιπαθούν την αίσθηση του αλουμινόχαρτου κάτω στα πόδια τους, οπότε το να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο χαλάκι από αλουμινόχαρτο κάτω από το δέντρο θα μπορούσε να τις αποτρέψει από το να πλησιάσουν. Επιπλέον, εξυπηρετεί το να τοποθετήσουμε το δέντρο σε ένα δωμάτιο όπου η πόρτα κλειδώνει και που η γάτα μας δεν έχει πρόσβαση.

Επιλέγουμε ένα μικρότερο δεντράκι

Για όλους εμάς τους γατόφιλους, ένα μικρό δεντράκι θα είναι πιο ασφαλές από ένα μεγάλο και ψηλό δέντρο, ειδικά στην περίπτωση που στο κατοικίδιό μας αρέσει το κρυφτό. Επιπλέον, θα είναι πιο εύκολο να το διακοσμήσουμε και να το καθαρίσουμε, ενώ ακόμα και να πέσει κάτω, θα είναι λιγότερο πιθανό να βλάψει το ζωάκι μας.

Πηγή: askmycats