Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τρώμε τη σαλάτα πριν από το κυρίως πιάτο

Τελικά η σειρά που προτείνει η ιεροτελεστία ενός καλού γεύματος, δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.
Nastasic via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η υγεία μας δεν επηρεάζεται μόνο από το είδος των τροφών που καταναλώνουμε. Έχει σημασία και η σειρά με την οποία τα τρώμε.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή θρεπτικά λιπαρά στην αρχή ενός γεύματος και η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το ρύζι, το ψωμί ή τα ζυμαρικά στο τέλος εκτοξεύει τα επίπεδα των ορμονών που προάγουν το αίσθημα κορεσμού και ως εκ τούτου, την απώλεια βάρους.

Αυτή η στρατηγική, γνωστή ως αλληλουχία γευμάτων, υποδηλώνει ότι είναι καλύτερο να τρώμε ψωμί ή τηγανιτές πατάτες στο τέλος ενός γεύματος και να ξεκινάμε με σαλάτα.

Η έναρξη των γευμάτων με λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες, ευεργετικά λιπαρά ή φυτικές ίνες επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία. Με άλλα λόγια μειώνει την ταχύτητα με την οποία αδειάζει το στομάχι μας από την τροφή, μια διαδικασία γνωστή ως γαστρική κένωση. Αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για τον διαβήτη

Συν τοις άλλοις, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών στην αρχή του γεύματος κάνει το σώμα μας να εκκρίνει υψηλότερα επίπεδα GLP-1, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από το έντερο και περιορίζει τις λιγούρες.

Για όσους έχουμε διαβήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έναρξη κάθε γεύματος με λαχανικά ή πρωτεΐνη μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Για την παχυσαρκία

Το να χάνουμε βάρος τρώγοντας τα ίδια τρόφιμα με διαφορετική σειρά, θεωρείται η ιδανική πρακτική για ασθενείς με παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς είναι σχετικά απλή στην εφαρμογή και δεν απαιτεί ριζική αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Μα πρώτα... μερικοί ξηροί καρποί

Mια μικρή χούφτα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά αντί να φάμε ένα κουλούρι ή ένα μάφιν για πρωινό, μειώνει σημαντικά το σωματικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Μετά από τους ξηρούς καρπούς που μπορούμε να επιλέξουμε και για δεκατιανό, ξεκινάμε το κυρίως γεύμα με μια σαλάτα με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά λιπαρά και φυτικές ίνες, που όπως προείπαμε επιβραδύνουν την πέψη, βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον κορεσμό.

Συνεχίζουμε με τις πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο ή ένα μικρό μπιφτέκι και τρώμε τελευταίες τις πατάτες, τον πουρέ, το λευκό ψωμί, το ρύζι ή τα μακαρόνια.

(Mε πληροφορίες από yahoo).