Ζελένσκι σε Πούτιν: Ελα να διαπραγματευτούμε οι δυό μας, δεν δαγκώνω

Σαρκαστικό κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου στον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες.
|
via Associated Press

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τον συναντήσει, με αρκετή δόση σαρκασμού στην πρότασή του προς τον Ρώσο πρόεδρο.

«Κάθισε μαζί μου για να διαπραγματευτούμε, όχι στα 30 μέτρα», είπε την Πέμπτη, αναφερόμενος προφανώς στις πρόσφατες συναντήσεις του Πούτιν με Ρώσους αξιωματούχους και ξένους προέδρους, κατά τις οποίες καθόταν στην άλλη άκρη ενός εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού.

«Δεν δαγκώνω. Τι φοβάσαι» είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν λογικό να γίνουν συνομιλίες: «Οποιαδήποτε λέξη είναι πιο σημαντική από τους πυροβολισμούς» τόνισε με νόημα.

Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του επειδή είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (...) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε, λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.

Ο Ζελένσκι σήμερα κατά τη συνάντηση του με δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να βρουν συμβιβασμούς, σε κάποια θέματα, αλλά όχι σε κάθε τι.

Είπε επίσης ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν, αν οι συνομιλίες που κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία γίνονται σε ισότιμη βάση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έχουν χάσει μερικές μικρές πόλεις.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Κάλεσμα στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να παραλάβουν τα παιδιά τους

Ο Ζελένσκι κάλεσε ακόμη τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να πάρουν τα παιδιά τους που πολεμούν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Θέλω πολύ οι Ρωσίδες μητέρες, που έστειλαν αυτά τα παιδιά …18-19 ετών.. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ′ αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια, που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν. Θέλω οι μητέρες αυτές να καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.