Νέα έρευνα έχει εντοπίσει 17 παράγοντες οι οποίοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κατάθλιψης ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο και των τριών.

«Αν και μπορεί να φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια ή κατάθλιψη ή που παθαίνουν συχνά εγκεφαλικά επεισόδια, καταλήγουν να έχουν ταυτόχρονα και μία ή και τις δύο άλλες παθήσεις», δηλώνει η δρ. Σαντζούλα Σάιντ, κύρια ερευνήτρια στο Brain Care Labs του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μοιράζονται υποκείμενες βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-methos-yia-to-vradino-yeema-os-to-mikrotero-tes-emeras-ti-proteinoen-oi-eidikoi_gr_6808cccce4b0deaad5275810

Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί για τις τρεις ασθένειες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, φαίνεται να προκαλούν αυτού του είδους τη βλάβη. Οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% των εγκεφαλικών επεισοδίων, το 40% των περιπτώσεων άνοιας και το 35% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να προληφθούν ή να επιβραδυνθούν με τον απαραίτητο έλεγχο των παραγόντων που συμβάλλουν στον κίνδυνο. 

Στην πραγματικότητα, εάν αρχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να βελτιώσουμε έναν από αυτούς, τότε θα καταπολεμήσουμε και πολλούς άλλους ταυτόχρονα

Οι παράγοντες που προστατεύουν από ασθένειες του εγκεφάλου

 

  • Χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (η κατανάλωση ενός έως τριών ποτών την ημέρα είχε μικρότερο όφελος από την κατανάλωση λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα).

 

  • Γνωστική δραστηριότητα, δηλαδή τακτική ενασχόληση με διανοητικά διεγερτικά καθήκοντα, όπως διάβασμα ή παζλ

 

Advertisement
  • Διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς

 

  • Μέτρια ή υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

 

  • Αίσθηση του σκοπού της ζωής

 

Advertisement
  • Μεγάλο κοινωνικό δίκτυο

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο 

 

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

 

Advertisement

 

 

  • Υψηλή ολική χοληστερόλη

 

Advertisement
  • Καταθλιπτικά συμπτώματα

 

Advertisement
  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και νάτριο

 

  • Απώλεια ακοής

 

  • Νεφροπάθεια

 

Advertisement
  • Πόνος, ιδιαίτερα μορφές που παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα

 

  • Διαταραχές ύπνου (π.χ. αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου) ή περίοδοι ύπνου μεγαλύτερες των οκτώ ωρών

 

  • Ιστορικό καπνίσματος

 

  • Μοναξιά ή απομόνωση

 

  • Γενικό στρες ή στρεσογόνα γεγονότα ζωής 

 

Τι πρέπει να προσέξουμε 

Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου ο οποίος συμβάλλει στην εμφάνιση οποιασδήποτε από τις τρεις ασθένειες, ενώ μάλιστα, μπορεί να τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια άλλη νέα μελέτη, αυτή που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, παρουσιάζει περαιτέρω στοιχεία για το σημείο αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν το έκαναν.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Για να το κάνουμε αυτό, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού και να επιλέγουμε πιο συχνά και εντατικά την άσκηση.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-meros-toe-matioe-mas-poe-mporei-na-prodosei-kindeno-emfanises-anoias_gr_6808c482e4b0deaad527515b

Σε όλα χρειάζεται μία ηρεμία 

Γενικότερα, συστήνεται μία μέτρια ένταση στα πάντα, χωρίς περιττό στρες. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές, καθώς πάντα ένας φίλος είναι μία καλή λύση. 

Η γνωστική δραστηριότητα φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 40%. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε, τουλάχιστον εν μέρει, να είναι αποτέλεσμα της «αντίστροφης αιτιότητας», δηλαδή όταν τα άτομα που ήδη αναπτύσσουν άνοια κάνουν λιγότερο απαιτητικές γνωστικά δραστηριότητες λόγω των συμπτωμάτων τους.

Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να έρθουν κατά μία μέση ηλικία. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτρέψει ακόμη και την ανάπτυξη πρώιμων ασθενειών.

Αλλά η λήψη μέτρων για τη μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Μπορεί επίσης να ωφελήσει τους ασθενείς που έχουν οικογενειακό ιστορικό ή γενετική προδιάθεση για αυτές τις ασθένειες, οι οποίοι «συχνά αισθάνονται ότι είναι η αναπόφευκτη μοίρα τους», δηλώνει η δρ. Σάιντ.

«Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν – όλοι μας μπορούμε να κάνουμε – ώστε να φροντίζουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας», προσθέτει. 

Με πληροφορίες από The New York Times