Αν έχουμε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο από την μπύρα ή το λικέρ ή ότι τα διαυγή ποτά όπως η βότκα ή το τζιν είναι λιγότερο επιβλαβή από τα σκούρα ποτά, όπως το ρούμι ή το ουίσκι, η αλήθεια είναι πως, δεν θα μας αρέσουν όσα πρόκειται να διαβάσουμε παρακάτω. 

«Το αλκοόλ είναι αλκοόλ», δηλώνει ο Χούργκεν Ρεμ, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία στο Τορόντο. Η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ, σε οποιαδήποτε ποσότητα, είναι κακή για την υγεία.

Advertisement
Advertisement

Παρόλα αυτά, λένε οι ειδικοί, μερικές φορές δεν είναι λογικό ή ακόμη και πρακτικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Έτσι, αν πρόκειται να πιούμε, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να αποφύγουμε ένα επώδυνο hangover. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/vazoeme-ta-cheimoniatika-sten-akre-7-poletimotates-semvoeles-na-men-ta-kanoeme-thalassa_gr_682d9ac1e4b09b7e50135a11

Γιατί το αλκοόλ απλά δεν μας κάνει καλό 

«Όταν πίνουμε ένα ποτό, το σώμα μας μετατρέπει την αιθανόλη που υπάρχει στο αλκοολούχο ποτό σε μια πραγματικά δυσάρεστη ουσία που ονομάζεται ″ακεταλδεΰδη″, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA μας», δηλώνει ο Τίμοθι Στόκγουελ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά.

Πολλοί ιστοί στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα, το λαιμό, το συκώτι, το παχύ έντερο και το στήθος, είναι ευάλωτοι σε αυτή τη βλάβη, καθώς από κάτι τέτοιο, μπορεί να προκύψουν καρκινικές μεταλλάξεις.

«Γι′ αυτό το λόγο, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου», σύμφωνα με την Κάθριν Κέγιες, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μπορούμε να μιλάμε για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όταν οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα από 8-10 ποτά την εβδομάδα και οι άντρες 15 ή περισσότερα.

Σε γενικές γραμμές, η μπύρα έχει λιγότερη αιθανόλη από το κρασί και το κρασί έχει λιγότερη από ποτά όπως η βότκα και η τεκίλα. gregory_lee via Getty Images

Κάτι τέτοιο μπορεί να συνδεθεί επίσης και με διάφορες καρδιακές και ηπατικές παθήσεις, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα μνήμης.

Advertisement

«Όσο περισσότερη αιθανόλη περιέχει το ποτό μας, τόσο πιο επιβλαβές είναι», επισημαίνει η δρ. Κέγιες. Ένας τρόπος για να το αξιολογήσουμε αυτό, είναι να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των ποτών προσέχοντας την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Για παράδειγμα μία μπύρα με 4% αλκοόλ σε σχέση με μία στα 8%, μας εκθέτει στην μισή ποσότητα αιθανόλης.

Σε γενικές γραμμές, η μπύρα έχει λιγότερη αιθανόλη από το κρασί και το κρασί έχει λιγότερη από ποτά όπως η βότκα και η τεκίλα.

Πώς να πίνουμε με σύνεση 

Ένας καλός κανόνας για τη μείωση της έκθεσής μας στην αιθανόλη είναι να επιλέγουμε γενικά ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε να πίνουμε όσο θέλουμε. 

Advertisement

Εκτός των άλλων, ορισμένοι τύποι αλκοόλ είναι επίσης αρκετά πλούσιοι σε θερμίδες, οι οποίες όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Από την άλλη, ορισμένα μείγματα κοκτέιλ, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-senetheia-poe-semfona-me-toes-yiatroes-mporei-na-sosei-zoes-se-odiko-taxidi_gr_682f39abe4b05418243c9190

Επίσης, συνιστάται να μην καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά τα οποία περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι τα εσπρέσο μαρτίνι ή τα Red Bull με βότκα. Αυτή η έκρηξη ενέργειας που αισθανόμαστε μετά την κατανάλωση τους, μπορούν να μας κάνουν να μην καταλάβουμε πόσο μεθυσμένοι είμαστε στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να πιούμε ακόμα περισσότερο.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πιο σκούρες αλκοόλες, το μπέρμπον, το ρούμι και το κονιάκ, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα συγγενών ουσιών, ουσιών που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και συμβάλλουν στη γεύση, το άρωμα και το χρώμα ενός ποτού. Οι περισσότερες συγγενείς ουσίες συνήθως προμηνύουν το χειρότερο hangover.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα «το καθαρό είναι καλύτερο», καθώς ορισμένες τεκίλες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγγενείς ουσίες και να οδηγήσουν σε χειρότερο πονοκεφάλους. 

Με πληροφορίες από The New York Times

Advertisement
Advertisement