25η Μαρτίου: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας

Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό αλλά παρουσία κόσμου φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας, αν και στη σκιά δύο χρόνων πανδημίας και των πρόσφατων πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία, διεξήχθη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο κέντρο της Αθήνας.

Open Image Modal
Eurokinissi

Η μεγαλειώδης παρέλαση, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ξεκίνησε με την άφιξη του έχοντος το γενικό πρόσταγμα διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγου Σταύρου Παπασταθόπουλου και του επιτελείου που έλαβαν θέση απέναντι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου και ακολουθησε μεικτό τμημα διασωστών ενώ στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνιση του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευόμενο από αεροσκάφος F-16.

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Ακολούθησαν τα μέσα του μηχανοκίνητου Πεζικού, όπου μεταξύ άλλων παρέλασαν τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, τα επιβλητικά άρματα μάχης Leopard, το μηχανοκίνητο Πυροβολικό, το αντιαεροπορικό πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, μία διμοιρία Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η εντυπωσιακή διέλευση του λόχου Ευζώνων και ακλούθησαν σε άρτιο σχηματισμό το τμήμα των πολεμικών σημαιών του Πεζικού και ο διακλαδικός λόχος απόδοσης τιμών με παραδοσιακές στολές.

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Επίσης, παρέλασαν πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η δυναμική παρουσία των τμημάτων των ειδικών δυνάμεων (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές βατραχάνθρωποι, πεζοναύτες), η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του Λιμενικού και η ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς όλοι οι τύποι αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (Rafale, F-16, M-2000/5 και F-4), μαζί με RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Apache, chinook, NH-90, UH-1H (huey) kiowa warrior, SH-70 και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος και 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος συντονιστικού ρόλου.

Open Image Modal
Eurokinissi

Άοπλο τιμητικό τμήμα του γαλλικού Ναυτικού Αγήματος Τιμής (French Navy Guard of Honour) ήταν πάνω στην πλατεία Συντάγματος, κατά την στρατιωτική παρέλαση, συνοδευόμενο από άγημα του Λόχου Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) του ΓΕΕΘΑ.

Open Image Modal
Eurokinissi

Η επέτειος της Επανάστασης μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στο χάρτη της ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για την ελευθερία. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το τέλος της παρέλασης.

«Το παράδειγμα των Αγωνιστών του ’21», υπογράμμισε, «μας εμπνέει και μας εμψυχώνει ώστε να διαφυλλάσουμε την εθνική μας κυριαρχία». «Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μιας χώρας, δημοκρατικής και ανεξάρτητης, στον πυρήνα εδώ και χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι κομμάτων και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Open Image Modal
Eurokinissi

Πριν την παρέλαση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ηρωικών πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια η Πρόεδρος επιθεώρησε το μεικτό τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθως χαιρέτισε την παρευρισκόμενη πολιτική, θρησκευτική, δικαστική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Open Image Modal
Eurokinissi

Νωρίτερα τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Είχαν προηγηθεί νωρίς το πρωί οι 21, καθιερωμένες χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού