Αφγανιστάν: Έκρηξη σκότωσε περισσότερα από 50 άτομα σε τζαμί της Καμπούλ

Ο Σαγέντ Φαζίλ Αγά, ο επικεφαλής του τεμένους, είπε ότι κάποιος που πιστεύουν ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας διείσδυσε στην τελετή και πυροδότησε τα εκρηκτικά.
Open Image Modal
ALI KHARA via REUTERS

Μια ισχυρή έκρηξη αφαίρεσε τη ζωή σε περισσότερους από 50 πιστούς μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Καμπούλ, ανέφερε ο ιμάμης του. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων εις βάρος αμάχων στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Η έκρηξη έπληξε το τέμενος Χαλίφα Σαχίμπ στα δυτικά της πρωτεύουσας νωρίς το απόγευμα, δήλωσε ο Μπεσμουλάχ Χαμπίμπ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είπε ότι ο επίσημος επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ήταν 10.

Η έκρηξη έγινε ενώ οι πιστοί συγκεντρώνονταν μετά την προσευχή της Παρασκευής για το Ζικρ, μια τελετουργική προσευχή επίκλησης του Αλλάχ η οποία ωστόσο θεωρείται αιρετική από ορισμένες σκληροπυρηνικές σουνιτικές οργανώσεις.

Ο Σαγέντ Φαζίλ Αγά, ο επικεφαλής του τεμένους, είπε ότι κάποιος που πιστεύουν ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας διείσδυσε στην τελετή και πυροδότησε τα εκρηκτικά.

«Υψώθηκε μαύρος καπνός, παντού υπήρχαν νεκροί», είπε στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο ανιψιός του. «Εγώ επέζησα, αλλά έχασα τους αγαπημένους συγγενείς μου», είπε.

Ο κάτοικος της περιχής Mοχάμαντ Σαμπίρ είπε ότι είδε αρκετούς τραυματίες να φορτώνονται σε ασθενοφόρα.

«Η έκρηξη ήταν πολύ δυνατή, νόμιζα ότι τα τύμπανα των αυτιών μου είχαν ραγίσει», είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μέχρι στιγμής 66 νεκρούς και 78 τραυματίες.

Το Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών στο κέντρο της Καμπούλ είπε ότι νοσηλεύει 21 ασθενείς ενώ δύο ήταν νεκροί ήδη κατά την άφιξη τους. Ένας εργαζόμενος σε άλλο νοσοκομείο που νοσηλεύει ασθενείς από την επίθεση είπε ότι είχε λάβει 49 ασθενείς και περίπου πέντε πτώματα. Δέκα από τους ασθενείς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή, και σχεδόν 20 είχαν εισαχθεί στη μονάδα εγκαυμάτων.

Εκπρόσωπος των κυβερνώντων Ταλιμπάν,εξέδωσε μια δήλωση καταδικάζοντας την έκρηξη και είπε ότι οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος.