Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στις φυλακές του Ιράν για να σταματήσουν τις εκτελέσεις

Τέσσερα άτομα έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής που σχετίζονται με το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.
Open Image Modal
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με μια ομάδα ανθρώπων και κληρικών από την πόλη Κομ, στην Τεχεράνη, Ιράν, 9 Ιανουαρίου 2023.
Anadolu Agency via Getty Images

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από μία φυλακή στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν μέσω πληροφοριών τη Δευτέρα ότι οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονταν να εκτελέσουν άλλους τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να φωνάζουν συνθήματα μπροστά από τη φυλακή Ρατζάι Σαρ  στην πόλη Καράτζ .

Η μητέρα του Μοχαμάντ Γκομπάντλου, ενός από τους άνδρες που κινδυνεύουν να εκτελεστούν, έκανε έκκληση για επιείκεια στη διαδήλωση.

Η κολεκτίβα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης 1500 Tasvir δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν ένα πλήθος να φωνάζει συνθήματα προειδοποιώντας τις αρχές να μην προχωρήσουν στις εκτελέσεις. Τα συνθήματα περιλάμβαναν ”Θα σκοτώσω αυτόν που σκότωσε τον αδερφό μου” και ”Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση. Εάν [τους] εκτελέσετε, θα υπάρξει εξέγερση.”

 

 

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν κρέμασε άλλους δύο άνδρες το Σάββατο, εκ των οποίων ο ένας ήταν πρωταθλητής καράτε με πολλούς εθνικούς τίτλους, στην προσπάθειά του να πνίξει τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που άρχισε να πραγματοποιεί εκτελέσεις. 

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε τη λύπη του για τις «σοκαριστικές» εκτελέσεις των Μοχάμεντ Μαχντί Καραμί και Σεϊέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί, οι οποίες, όπως είπε, προήλθαν από «άδικες δίκες βασισμένες σε καταναγκαστικές ομολογίες».

Ήταν το τρίτο και το τέταρτο άτομο που εκτελέστηκε σε σχέση με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο

Το δικαστήριο έκρινε τους άνδρες ένοχους για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στη δολοφονία ενός μέλους της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίζ στο Καράτζ τον Νοέμβριο. Και οι δύο αρνήθηκαν την κατηγορία και είπαν ότι βασανίστηκαν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μιζάν οι Σαλέχ Μιρχασέμι, Ματζίντ Καζέμι και Σαεΐντ Γιακούμπι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θανατική ποινή για φερόμενη δολοφονία μελών της εθελοντικής πολιτοφυλακής Μπασίζ κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά των ετυμηγοριών τους.

Οι Μπασίζ, που συνδέονται με τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρατικής καταστολής των ταραχών που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Mάχσα Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας ηθικής του Ιράν τον Σεπτέμβριο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη Δευτέρα το Ιράν για τη χρήση της θανατικής ποινής σε διαδηλωτές που απαιτούσαν μεγαλύτερο σεβασμό για τις γυναίκες.

«Το δικαίωμα στη ζωή απειλείται επίσης σε εκείνα τα μέρη όπου συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Ιράν, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό για την αξιοπρέπεια των γυναικών». 

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 519 διαδηλωτές και 68 μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).

Αναφέρει ότι άλλοι 19.290 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και ότι 111 από αυτούς πιστεύεται ότι «υπό την επικείμενη απειλή της θανατικής ποινής», έχοντας καταδικαστεί ή κατηγορηθεί για θανατηφόρα αδικήματα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να αμβλύνει τη θέση του, λέγοντας σε τηλεοπτική ομιλία ότι όσοι «έβαλαν φωτιά σε δημόσιους χώρους διέπραξαν προδοσία χωρίς αμφιβολία». Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν, η προδοσία τιμωρείται με θάνατο.

Πηγή: BBC, Reuters