Το βρετανικό δημοψήφισμα έκανε τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές να αναθεωρήσουν

Το βρετανικό δημοψήφισμα έκανε τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές να αναθεωρήσουν
|
Open Image Modal
This photo taken on December 18, 2014 shows Five Star party member and Vice President of the Chamber of Deputies Luigi Di Maio speaking during a press conference in Rome. Italy's anti-establishment Five Star party, founded in 2009 by former comedian Beppe Grillo, is itching to govern and has a man primed for the top job. 'Today we are ready, much more than in 2013,' Luigi di Maio, one of Five Star's most prominent members, said during an interview. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Όσα ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος φαίνεται να έχουν κάνει αρκετά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους. Αυτό τουλάχιστον όλα δείχνουν να συμβαίνει με το ιταλικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Δημοσίευμα της Guardian εξηγεί ότι παρόλο που η Ευρώπη έχει αφήσει μια «πικρή» γεύση στα χείλη των Ιταλών, οι ίδιοι καταδικάζουν την επιλογή της πλειοψηφίας των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

«Η αποτυχία της Ευρώπης να δώσει μια επαρκή λύση στους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στις ιταλικές αρχές, μαζί με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά της χώρας, έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα πικρίας σε πολλούς Ιταλούς», εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.

«Όμως η ιδέα ότι η Ιταλία ίσως ακολουθήσει τα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται από πολλούς παράλογη, με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά το Brexit να δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ιταλών θα ψήφιζαν να μείνουν (στην ΕΕ) εάν διεξαγόταν δημοψήφισμα», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, ο Luigi Di Maio, που εκτιμάται ότι θα ηγηθεί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις επόμενες γενικές εκλογές, χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση «αποδιοπομπαίο τράγο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ένοχη για όσα την κατηγορούν». Ωστόσο, τονίζει ότι η Ένωση δεν προστατεύει τους πολίτες της, ούτε τις αγορές.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όπως εξηγεί ο Guardian, μπορεί να είναι ευρωσκεπτικιστικό, όμως δεσμεύεται να κρατήσει την Ιταλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την ευρωζώνη, με τον Di Maio να αναφέρει ότι εάν γινόταν δημοψήφισμα, αυτό θα γινόταν για επιστροφή στην ιταλική λίρα.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι μια κυβέρνηση υπό τον Di Maio θα άλλαζε ριζικά το ιταλικό πολιτικό τοπίο, όμως ο ίδιος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ: «Στις συγκεντρώσεις του Brexit, κάποιοι έκαναν λόγο για “Italexit”. Όμως κανείς δεν είχε μιλήσει γι' αυτό στο παρελθόν».