Έφεση στην απόφαση αθώωσης του Σέρβου υπερεθνικιστή Σέσελι θα ασκήσει ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης

Έφεση στην απόφαση αθώωσης του Σέρβου υπερεθνικιστή Σέσελι θα ασκήσει ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης
Open Image Modal
Serbian nationalist leader Vojislav Seselj looks on during an interview with Reuters inside his Serbian Radical Party headquarters in Belgrade, December 2, 2014. Prosecutors at a United Nations war crimes court urged judges on Monday to order the return of a hardline Serb nationalist defendant freed last month on grounds of ill-health, only to throw himself back into Serbian politics. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Marko Djurica / Reuters

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο Σέρβος υπερεθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε ο ίδιος επικαλούμενος «μεγάλης κλίμακας λάθη» στην κρίση των δικαστών.

«Το γραφείο μου αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Σερζ Μπραμέρτζ. «Θεωρούμε ότι υπήρξε μια ουσιαστική αποτυχία, από την πλειοψηφία των δικαστών, στην άσκηση του δικαστικού καθήκοντός τους», συνέχισε.

Ο Μπραμέρτζ υποστηρίζει ότι οι δικαστές αγνόησαν μεγάλο μέρος από τις αποδείξεις σε βάρος του Σέσελι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Αυτό οδήγησε την πλειοψηφία να πιστέψει αδικαιολόγητα ότι: η εκδίωξη πολιτών ήταν μια ανθρωπιστική πράξη· ότι οι εμπρηστικοί λόγοι ήταν απλώς μια ενίσχυση του ηθικού των σερβικών δυνάμεων· και ότι η ανάπτυξη δυνάμεων εθνοκάθαρσης ήταν ένα μέτρο για την προστασία του σερβικού πληθυσμού», ανέφερε ο εισαγγελέας.