Η παρουσία του Πατριάρχη στο Τάγμα των Αρχόντων και η απουσία του από την Αστόρια

Η Εκκλησία της Αμερικής είναι για μια ακόμη φορά ένα καζάνι που βράζει...
Open Image Modal
POOL New via Reuters

Την τιμητική του είχε το Τμήμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, καθώς ο οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της Πατριαρχίας του, παρέστη στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή τόσο σε λαϊκό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο.

Την Κυριακή στην πατριαρχική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ο Πατριάρχης προχείρισε με το οφίκιο του Άρχοντος (στις διάφορες παραλλαγές του) πενήντα επώνυμους και κραταιούς Ελληνορθόδοξους από διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη διετία 2020 και 2021.

Η λειτουργία ήταν μεγαλοπρεπής καθώς τον Πατριάρχη (φαινόταν αδύναμος από την κόπωση του ταξιδιού) πλαισίωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, οι Μητροπολίτες μέλη της συνοδείας: ο  Προικοννήσου Ιωσήφ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, καθώς επίσης και Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, Βοστώνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πίτσμπουργκ Σάββας, Σικάγου Ναθαναήλ, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου και πλήθος άλλων ιερωμένων.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο δεύτερος μετά τον Πατριάρχη στην εκκλησιαστική τάξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χοροστάτησε στην ακολουθία του όρθρου, διαχωρίζοντας την πρωτεύουσα θέση του ανάμεσα στους ιεράρχες της Πατριαρχικής Συνόδου και αφήνοντας τον πρώτο ρόλο της συλλειτουργίας στον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι ο κάτοχος του αρχιεπισκοπικού θώκου της Αμερικής.

Σε όλη τη διάρκεια της πατριαρχικής επίσκεψης στις ΗΠΑ ήταν φανερός ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο  αρχιερέων, του Εμμανουήλ και του Ελπιδοφόρου, που φαίνεται πως διεκδικούν την μετά τον Βαρθολομαίο εποχή στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Στο μεταξύ, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο με επίτιμο προσκεκλημένο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, απέδωσε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” στους επιστήμονες που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας μέσα από τις θέσεις τους σε καίριες θέσεις στη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου.

Το εν λόγω βραβείο έλαβαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Αλβέρτος Μπουρλάς, οι συνεργάτες του και επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι ο Πρόεδρος της Regeneron Pharmaceuticals, Δρ. Γεώργιος Γιανκόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Ερευνών της εταιρείας, Δρ. Χρήστος Κυρατσούς ως τιμητική επιβράβευση μιας τιτάνειας προσπάθειας να αντιμετωπισθεί ο ιός COVID-19  μέσα στην καταιγίδα  από αμέτρητες ώρες δουλειάς και με αντικίμενο τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο πρώην Υπουργός Υγείας – και τώρα Άρχων του Πατριαρχείου – Άλεξ Άζαρ  που είχε τον πολιτικό συντονισμό στην εκπόνηση του προγράμματος “Operation Warp Speed” κατά την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας των εμβολίων.

Η επιλογή να βραβευτούν Έλληνες ομογενείς επιστήμονες με διαφορετικό θρήσκευμα πρώτης και δεύτερης γενιάς μαζί με Τούρκους συναδέλφους τους προκάλεσε την επιδοκιμασία του ακροατηρίου, που βίωσε την αγάπη και τη συμφιλίωση των λαών με τη συμβολική απονομή του Ελληνορθόδοξου βραβείου το οποίο έχει θεσπισθεί στη μνήμη του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Στην αίθουσα που ήταν κατάμεστη και είχε πάνω από 1000 συνδαιτυμόνες τίποτε δεν θύμιζε πως η πανδημία εξακολουθεί να στέλνει στις ΜΕΘ και στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους ακόμη και σήμερα. Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζόν Κατσιματίδη να μην καθήσει στο τιμητικό τραπέζι της εκδήλωσης αλλά δίπλα από τον φάδερ Άλεξ Καρλούτσο, ο οποίος παρέμεινε στη σκιά αυτής της πατριαρχικής επίσκεψης καθώς διαφώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για το χρόνο της πραγματοποίησής της.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι στην εκδήλωση του Τάγματος των Αρχόντων που έγινε την Παρασκευή προκειμένου να παρουσιασθεί το νέο Αυτοπροκοιδοτούμενο Ταμείο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» που έχει συγκεντρώσει 18 εκατομμύρια δολάρια με 162 δωρητές και το οποίο θα επενδύσει τα χρήματα για να μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να καλύπτει τις ανάγκες του στο μέλλον , ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε χαρακτηριστικά:

«Ηθελα να γίνει ένα τέτοιο ίδρυμα και παρακάλεσα τον αγαπητό π. Αλέξανδρο Καρλούτσο να βοηθήσει, διότι ήξερα την αγάπη του και το σεβασμό του για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την ικανότητά του και την προθυμία του σε τέτοια έργα. Για λόγους τεχνικούς ή προσωπικούς ή άλλους που δεν μπορώ να τους κατονομάσω αυτή τη στιγμή, ο π. Αλέξανδρος, παρά την επιθυμία του, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Και εγώ λυπόμουν βλέποντας ότι το τέλος της ζωής μου και της πατριαρχίας μου πλησιάζει, χωρίς να δω αυτό το όνειρο πραγματοποιούμενο», επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Ομως ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο π. Αλέξανδρος πάλι αυτή τη φορά, ο κ. Λυμπεράκης και οι συνεργάτες τους και ξεκίνησαν την πραγματοποίηση αυτού του οράματος», πρόσθεσε.   

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον φάδερ Άλεξ είναι μάλλον ψυχρές με τον δεύτερο να έχει παραιτηθεί από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι της ομογένειας αναφέρουν πως αυτή η ρήξη των σχέσεων θα έχει επιπτώσεις στην ποιμαντορία του κ. Ελπιδοφόρου για τον οποίο οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται πως κάνει τα πάντα για να είναι αρεστός στο Πατριαρχείο αλλά έχει χάσει το μομέντουμ με το ποίμνιό του στην Εκκλησία της Αμερικής. Η επιλογή του αρχιεπισκοπικού σχεδιασμού να μην παραστεί ο Πατριάρχης σε κάποια από τις εκκλησίες της Αστόριας και να κρατηθεί η επίσκεψή του εντός των ορίων της πλουτοκρατίας έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια στον απλό κόσμο.

Δυσαρεστημένοι φέρονται ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου,  σημαντικά στελέχη της ομογένειας, στελέχη της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης αλλά και η μοναστική κοινότητα καθώς διαφωνούν εν πολλοίς με τους χειρισμούς του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σε διάφορα επίπεδα. Ρήξη στις σχέσεις του με Έλληνες και Κύπριους διπλωμάτες φαίνεται πως έχει προκαλέσει η παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού όπου εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν παρέστη και ο ηγέτης της κατεχόμενης Κύπρου Ερσίν Τατάρ.

Η Εκκλησία της Αμερικής είναι για μια ακόμη φορά ένα καζάνι που βράζει...