Ε.Ε: Τα νοικοκυριά πέταξαν 70 κιλά φαγητού ανά άτομο το 2020

Τρομακτική σπατάλη, σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πεινάνε.
|
Open Image Modal
Imgorthand via Getty Images

Τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Eνωσης σπατάλησαν 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο το 2020, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.

Η συνολική σπατάλη τροφίμων στο μπλοκ έφτασε τα 127 κιλά ανά κάτοικο το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση για το θέμα. 

Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει το 8%-10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Open Image Modal
Joa_Souza via Getty Images

Η Eurostat ανέφερε ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 55% της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ κατά το πρώτο έτος της πανδημίας της COVID-19, με το υπόλοιπο 45% να παράγεται σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Οι επόμενοι μεγαλύτεροι «σπάταλοι» ήταν ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων και ποτών με 23 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο και η πρωτογενής παραγωγή με 14 κιλά.

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες φαγητού αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων φαγητού ανά άτομο το 2020, ή το 9% του συνόλου του μπλοκ, ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή άλλων τροφίμων σπατάλησαν τα λιγότερα τρόφιμα συγκριτικά.