Εφοδος του FBI στην οικία του Τραμπ στο Μαρ α Λάργκο, για "χαμένα" έγραφα από το Προεδρικό Αρχείο

Κατηγορείται πως αφαίρεσε ακόμη και διαβαθμισμένα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο και τα πήρε σπίτι του. Έκαναν επιδρομή και "έσπασαν το χρηματοκιβώτιο μου!".
Open Image Modal
Marco Bello via Reuters

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ,  Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει πως πράκτορες του FBI εισέβαλαν στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο τη Δευτέρα και έσπασαν το χρηματοκιβώτιό του ενώ ο γιος του παραδέχθηκε πως η έφοδος εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας για την αφαίρεση επίσημων εγγράφων από τον Λευκό από τον πατέρα του. 

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στο σπίτι ενός πρώην προέδρου θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση στην έρευνα που διεξάγεται για τα προεδρικά αρχεία, η οποία είναι μία από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο Τραμπ από την περίοδο της θητείας, με κάποιες να αφορούν και τις ιδιωτικές του επιχειρήσεις. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ ο Τραμπ σε δήλωσή του χαρακτήρισε ”επιδρομή” τα όσα συνέβησαν στην οικία του στην Φλόρινγα και υποστήριξε πως εμπλέκεται «μεγάλη ομάδα πρακτόρων του FBI».

Τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσιγκτον και το γραφείο της υπηρεσίας στο Μαϊάμι αρνήθηκαν επίσης να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Έρικ Τραμπ, ένας εκ των γιων του πρώην προέδρου, είπε στο Fox News ότι η έρευνα αφορούσε κούτες με έγγραφα που που ο πατέρας του μετέφερε από τον Λευκό Οίκο και πως ο πρώην πρόεδρος συνεργάζεται με την υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων για το θέμα αυτό εδώ και μήνες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε επίσης στο Reuters ότι η επιδρομή το FBI φαίνεται να συνδέεται με την αφαίρεση απόρρητων αρχείων από τον Λευκό Οίκο.

Open Image Modal
Marco Bello via Reuters
Open Image Modal
Marco Bello via Reuters

 

Ο δε Τραμπ είπε ότι το κτήμα του στην Φλόριντα ήταν υπό ”πολιορκία”, και ”κατοχή” χωρίς να αναφέρει τον λόγο για την έφοδο του FBI.  «Αφού εργάστηκα και συνεργάστηκα με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, αυτή η απροειδοποίητη επιδρομή στο σπίτι μου δεν ήταν απαραίτητη», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Έσπασαν ακόμη και το χρηματοκιβώτιο μου!». 

O ίδιος, δεν βρισκόταν στο κτήμα την ώρα της επιδρομής αλλά στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε το Fox News Digital, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του Τραμπ που σύμφωνα με δημοσιογράφο του δικτύου τον έδειχνε να φεύγει από τον Πύργο Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει το κλαμπ του στο Παλμ Μπιτς σπίτι του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, συνήθως περνούσε τα καλοκαίρια στο κλαμπ του γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, επειδή το Μαρ-α-Λάργκο κλείνει συνήθως για το καλοκαίρι.

Ο ομοσπονδιακός νόμος περί Προεδρικών Αρχείων απαιτεί τη διατήρηση υπομνημάτων, επιστολών, σημειώσεων, email, φα, γραπτών ανακοινώσεων  και άλλων εγγράφων που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου.

Οποιαδήποτε έρευνα σε ιδιωτική κατοικία πρέπει να λάβει την έγκριση από δικαστή αφού πρώτα η αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου αποδείξει πως υπάρχουν επαρκείς, βάσιμες ενδείξεις που να αιτιολογεί την έρευνα. 

Open Image Modal
Marco Bello via Reuters
Open Image Modal
Marco Bello via Reuters

 

Μια τέτοια έρευνα, σχεδόν σίγουρα θα εγκρινόταν από τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, διορισμένο από τον Τραμπ, και το αφεντικό του, τον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος διορίστηκε από τον διάδοχο και πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ, Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται πως οι Δημοκρατικοί επέκριναν τον Γκάρλαντ ότι ήταν υπερβολικά προσεκτικός στην έρευνα σε βάρος του Τραμπ σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την έρευνα και παρέπεμψε στο Υπ.Δικαιοσύνης για περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Ο γενικός εισαγγελέας σίγουρα έπρεπε να δώσει άδεια για να γίνει η έρευνα», είπε ο Φίλιπ Χάλπερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που ειδικευόταν σε υποθέσεις δημόσιας διαφθοράς, προσθέτοντας ότι ο Ρέι και μια σειρά από εισαγγελείς θα εμπλέκονται επίσης στην διαχείριση του θέματος. Όπως σχολίασε, πρόκειται για πολύ μεγάλη υπόθεση και απαιτούνται από υπογραφές από πολλά άτομα. 

Οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι εργαλειοποιούν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να στοχοποιήσουν τον Τραμπ, ακόμη και όταν ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα χαμένα αρχεία

Τον Φεβρουάριο, ο αρχειοφύλακας Ντέιβιντ Φεριέρο ανέφερε ότι στο Κογκρέσο ότι η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων ήταν σε επικοινωνία με τον Τραμπ καθ′ όλη τη διάρκεια του 2021 σχετικά με την επιστροφή 15 κουτιών με αρχεία τα οποία τελικά τα επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2022.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

 

Εκείνη την περίοδο, στην Υπηρεσία ήταν εν εξελίξει η σχετική απογραφή αλλά σημείωσαν ότι ορισμένα από τα κουτιά περιείχαν στοιχεία ”που είχαν επισημανθεί ως διαβαθμισμένες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας”.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι είχε συμφωνήσει να επιστρέψει ορισμένα αρχεία, χαρακτηρίζοντάς το «μια συνηθισμένη και τυπική διαδικασία». Υποστήριξε επίσης ότι η Υπηρεσία «δεν «βρήκε» σε βάρος του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε έρευνα για την αφαίρεση των αρχείων από τον Τραμπ  και την μεταφορά τους στο κτήμα του στην Φλόριντα, όπως είχε αναφέρει μια πηγή ήδη από τον Απρίλιο.

Η Λάρα Τραμπ, νύφη του πρώην προέδρου, είχε υποστηρίξει πως ο πεθερός της αφαίρεσε μόνο αναμνηστικά έχοντας λάβει σχετική εξουσιοδότηση. «Κοιτάξτε, στον πεθερός μου, όπως γνωρίζουν όλοι στο στενό του περιβάλλον, αρέσει να φυλάει διάφορα πράγματα όπως αποκόμματα εφημερίδων, αποκόμματα περιοδικών, φωτογραφίες, έγγραφα που είχε κάθε εξουσία να πάρει από τον Λευκό Οίκο», είχε πει η Λάρα Τραμπ στο Fox News.

Δεκάδες υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν κοντά στο Μαρ-α-Λάγκο, το οποίο απέχει λίγα βήματα από τον ωκεανό, ακριβώς στο σημείο όπου είχαν στρατοπεδεύσει δυνάμεις του FBI και της αστυνομίας.

Οχήματα της αστυνομίας ήταν παρκαρισμένα στο δρόμο, φώτα αναβοσβήνουν, καθώς οι αστυνομικοί εξέτρεπαν την κυκλοφορία και κρατούσαν μακριά τους περίεργους.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ κορνάριζαν και είχαν βάλει δυνατά μουσική στα αυτοκίνητά τους, κυμάτιζαν σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.  

Open Image Modal
Marco Bello via Reuters
Open Image Modal
Marco Bello via Reuters
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press