Ενας τόμος που κλείνει προϊστορία και ιστορία Εύβοιας και Σκύρου σε εύρος πολλών αιώνων

Παρουσίαση της αφιερωματικής έκδοσης «Αρέθουσα - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» από τη Lamda Development.
|
Open Image Modal
Ο αφιερωματικός τόμος «Αρέθουσα– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας»
Εκδόσεις Ολκός

Στην αρχή ανήκε σε μια μυθολογική λιμναία νύμφη. Αργότερα, η ονομασία «Αρέθουσα» δόθηκε σε εμβληματικό κτήριο που στέγαζε ποτοποιΐα τον περασμένο αιώνα στην περιοχή της Χαλκίδας για να περάσει στον τίτλο του νέου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης

Open Image Modal
Ο γυμνός Ερωτιδέας, εικονίζεται τη στιγμή που μόλις έχει έρθει στην αγκαλιά της θεάς Αφροδίτης Βρέθηκε στα κατάλοιπα συνοικίας των ρωμαϊκών χρόνων στους πρόποδες της Ερετριακής Ακρόπολης. 2ος αι. π.Χ
Εκδόσεις Ολκός

Και είναι ο αφιερωματικός τόμος «Αρέθουσα - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» που παρουσιάστηκε στο Τhe Experience Centre στο Ελληνικό  από την Lamda Development αποτελώντας τον εικοστό πρώτο τόμο - κρίκο στην εκδοτική σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων» η οποία προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών  μουσείων της πατρίδας μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Open Image Modal
Χρυσό περιδέραιο από το Λευκαντί. 1050-700 π.Χ
Εκδόσεις Ολκός

Από το πρώτο ελληνικό φύλο, τους Αβάντες, προγόνους των Ευβοέων, οι κάτοικοι του νησιού μαζί με εκείνους της παρακείμενης Σκύρου έχουν να επιδείξουν πολυσχιδές πνεύμα και  υψηλό ιδεώδες. Πρωτοπόροι στο δεύτερο αποικισμό, οι Ευβοείς και οι κάτοικοι της Σκύρου διαδίδουν το πρώτο ελληνικό αλφάβητο, το χαλκιδικό, στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία καθιστώντας το πρόδρομο του ετρουσκικού και στη συνέχεια του λατινικού. Οι Ευβοείς αναδεικνύονται δεινοί έμποροι, που διασχίζουν ανά τους αιώνες τις μακρινές θάλασσες των καιρών εκείνων, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση από την συγγραφέα του τόμου,  αρχαιολόγου και προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι. 

Να γιατί η έκδοση με τον τίτλο  «Αρέθουσα» φιλοξενεί στις σελίδες της ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή έως τους νεώτερους χρόνους, με προέλευση  την Εύβοια και τη Σκύρο τα οποία περιλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και φωτίζουν σε εύρος πολλών αιώνων την προϊστορία και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Open Image Modal
Από την παρουσίαση του τόμου. Διακρίνονται (από δεξιά) ο Βαγγέλης Χρόνης, η Λίνα Μενδώνη, η Αγγελική Σίμωσι κι η συντονίστρια του πάνελ
Lamda Development

«Σήμερα είμαστε εδώ σε μια σταθερή ετήσια συνάντηση για να μοιραστούμε τη χαρά της παρουσίασης ενός ακόμη τόμου με τον τίτλο ”Αρέθουσα. Το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας” της σειράς ”Ο κύκλος των Μουσείων»”, δήλωσε ο Βαγγέλης Χρόνης, αντιπρόεδρος της Lamda Development. «Ο τόμος Αρέθουσα παρουσιάζει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας και αποτελεί μια περιδιάβαση στον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της Εύβοιας και της γειτονικής Σκύρου, έναν πολιτισμό που εκκινεί από την παλαιολιθική εποχή, φτάνει έως και τους νεότερους χρόνους και ο οποίος έχει ερευνηθεί με επιτυχία από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Open Image Modal
Από αριστερά: Αγγελική Σίμωσι, Βαγγέλης Χρόνης, Λίνα Μενδώνη
Lamda Development

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εδώ και ενάμισυ χρόνο, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκίδας έχει ανοίξει τις πύλες με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014-20 και χάρη στις εργώδεις προσπάθειες του προσωπικού των συναρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ιδιαιτέρως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, η οποία επωμίστηκε το κύριο βάρος της οργάνωσης και της επιμέλειας της μόνιμης έκθεσής του. 

«Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διατρέχει την ιστορική διαχρονία από την παλαιολιθική περίοδο έως τους νεότερους χρόνους, καλύπτοντας θεματικά, μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, τις σημαντικότερες πτυχές της πολιτειακής, οικονομικής, κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκευτικής παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας της Εύβοιας αλλά και της γειτονικής Σκύρου», συμπλήρωσε η υπουργός.

Open Image Modal
Άγαλμα νεαρού άνδρα (Αντίνοου) από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε σε κυκλικού σχήματος θολωτό βαλανείο στα Λουτρά Αιδηψού. Μέσα του 2ου αι. μ.Χ.
Εκδόσεις Ολκός

 Σύμφωνα με τα όσα είπε επίσης ο Βαγγέλης Χρόνης, η έκδοση κυκλοφορεί  στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα σε ξεχωριστούς τόμους. Αποτελεί ένα μοναδικό εγχειρίδιο γνώσης για ερευνητές αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό».

Απαντώντας, δε, σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Βαγγέλης Χρόνης αποκάλυψε ότι ο επόμενος τόμος της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» θα είναι αφιερωμένος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. 

O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development.

Open Image Modal
Πήλινο ειδώλιο νεαρής γυναίκας ή Αφροδίτης καθήμενης σε βραχώδες έξαρμα. Ελληνιστική Περίοδος
Εκδόσεις Ολκός

O τόμος εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κύριο Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση  από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κύριο Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κύριο Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Fotolio, και η βιβλιοδεσία από τον κύριο Γιώργο Ηλιόπουλο.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ξενάγηση στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Τhe Experience Centre στο Ελληνικό.