European Youth Event 2018: όλα όσα έγιναν στη μεγαλύτερη νεανική εκδήλωση στο Στρασβούργο

European Youth Event 2018: όλα όσα έγιναν στη μεγαλύτερη νεανική εκδήλωση στο Στρασβούργο
Open Image Modal
artJazz via Getty Images

Το European Youth Event αποτελεί εκδήλωση σταθμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Έλαβε χώρα πρώτη φορά το 2014 και γίνεται κάθε δύο χρόνια στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Για δύο μέρες το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και υποδέχεται νέες και νέους από 16 έως 30 ετών από κάθε χρονιά του πλανήτη, οι οποίοι συζητούν, γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και ανταλλάσσουν απόψεις πάνω σε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο χωριό.

Φέτος, το European Youth Event έλαβε χώρα στις 1-2 Ιουνίου με πάνω από 8.000 νέους γεμάτους ανυπομονησία και χαμόγελα να γεμίζουν τον προαύλιο χώρο αι τις αίθουσες. Πάνω από 200 workshops στήθηκαν τις δύο αυτές ημέρες με τους ομιλητές τους να επιθυμούν να συζητήσουν και να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες. Μετά την εγγραφή, ο κάθε συμμετέχων έλαβε μια πάνινη τσάντα σε κόκκινο, κίτρινο ή μπλε χρώμα, η οποία περιείχε ένα πλαστικό ποτηράκι το οποίο δεν ήταν μιας χρήσης για να μπορεί να το επαναχρησιμοποιεί τους σταθμούς νερού, ένα βραχιολάκι (κόκκινο για τους ομιλητές, κίτρινο για τους αρχηγούς των αποστολών και μπλε για τους συμμετέχοντες), το πρόγραμμα και μια κονκάρδα.

Το Χαμόγελο του Παιδιού και η ομάδα του YouSmile πραγματοποίησε με επιτυχία το μοναδικό workshop από την Ελλάδα με θέμα το πώς κάποιος χωρίς πολλά χρήματα και χρόνο μπορεί να δημιουργήσει μια καμπάνια για τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία, δυστυχώς, καθημερινά καταπατούνται. Ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική παρενόχληση, αποτελούν φαινόμενα τα οποία πρέπει να εξαλειφθούν πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αν τόσο οι ενήλικες όσο τα ίδια τα παιδιά δεν είναι ενήμεροι για τα δικαιώματά τους. Στο τέλος του workshop οι συμμετέχοντες έφτιαξαν βιντεάκια μιλώντας δύο γλώσσες και εξηγώντας τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία, την αγάπη και τη φροντίδα.

Open Image Modal
Η ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού έτοιμη να παρουσιάσει το workshop της/ φωτο: Χαρά Κοντοχρήστου για το UniViewGR

Το απόγευμα του Σαββάτου έλαβε χώρα η τελετή λήξης, όπου οι νέοι κάθισαν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσει στον πρόεδρο. Εντάσεις σημειώθηκαν όταν ένας νέος Ισπανός ρώτησε για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τον Πρόεδρο να αποφεύγει την απάντηση. Μια από τις συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ένας κωφάλαλος νέος τόνισε ότι οι νέοι με ειδικές δεξιότητες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στο πρόγραμμα Erasmus+. Μετά το πέρας τη ερώτησης, ολόκληρο το κατάμεστο ημικύκλιο σηκώθηκε και χειροκρότησε τον νέο στη νοηματική. Μετά τη λήξη, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ταινία “La La Land” στις όχθες του ποταμού μαζί με τους νέους τους φίλους.

Είναι αδήριτη ανάγκη να ακούγεται η φωνή των νέων και η λειτουργία τέτοιων εκδηλώσεων είναι αναγκαία, εφόσον το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι, οι οποίοι την κρατούν ζωντανή με καινούριες και πρωτοπόρες ιδέες.