Σε καραντίνα Ευρωπαίοι ηγέτες και Γάλλοι πολιτικοί που συναντήθηκαν με τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στην απομόνωση.
Open Image Modal
Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στις 16 Δεκεμβρίου.
Gonzalo Fuentes / Reuters

Μετά την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν πάσχει από κορονοϊό, οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσαν ότι μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα με τον Μακρόν στις 14 Δεκεμβρίου, ανέστειλε όλες τις επίσημες δραστηριότητές του μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παρακάθισε και αυτός σε γεύμα με τον Μακρόν στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι μπαίνει σε καραντίνα και θα υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού. 

Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μακρόν στις 14 Δεκεμβρίου. 

Σε απομόνωση θα δουλέψει και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέ, ο οποίος παρέστη στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο με τον Μακρόν, στις 16 Δεκεμβρίου.

 

Open Image Modal
Ο Μακρόν με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεζ, στις 14 Δεκεμβρίου.
Christian Hartmann / Reuters

 

Το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, περισσότεροι από δέκα πολιτικοί συνεργάτες του Γάλλου προέδρου παρακάθισαν σε δείπνο που οργάνωσε ο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλισίων. Και ναι μεν όλοι κάθισαν σε απόσταση, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, φορώντας τις μάσκες τους, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Γαλλία, δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή περισσοτέρων από έξι ατόμων στις συγκεντρώσεις των Γιορτών. Σύμφωνα, πάντως, με τους συνδαιτυμόνες του, ο Μακρόν δεν έδειχνε να υποφέρει από κανένα σύμπτωμα κορονοϊού κατά την διάρκεια του δείπνου.

Το πώς ακριβώς κόλλησε κορονοϊό ο Μακρόν, παραμένει μυστήριο. Σε αντίθεση με τους άλλους ηγέτες που αρρώστησαν, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο Μακρόν υπογράμμιζε από την αρχή την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν δίστασε να λάβει σκληρά, περιοριστικά μέτρα.

 

Open Image Modal
Ο Μακρόν στην συνέντευξη τύπου της 17ης Δεκεμβρίου (Charles Platiau/Pool via AP).
ASSOCIATED PRESS

 

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους, ο Μακρόν έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την θετική διάγνωση, το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου. Ηταν μία συνέντευξη τύπου μέσω βίντεο, για την ανθρωπιστική βοήθεια της Γαλλίας, στην οποία εμφανίστηκε φορώντας μάσκα και απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικό με την κατάσταση της υγείας του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα γιορτάσει τα 43α γενέθλιά του στην απομόνωση, στις 21 Δεκεμβρίου. Η σύζυγός του, 67 ετών, που βρέθηκε αρνητική στον κορονοϊό, παραμένει κι αυτή σε απομόνωση.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στην Γαλλία την τελευταία βδομάδα της χρονιάς. Η χώρα αναμένεται να παραλάβει 1,16 εκατομμύρια εμβόλια, μόλις οι Ευρωπαϊκές και οι Γαλλικές αρχές δώσουν το πράσινο φώς για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού στην Γαλλία και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 59.000. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ημερησίως είναι γύρω στα 12.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε στους 2.900 από 5.000 τον Νοέμβριο.