Μια εξαγωνική πυραμίδα της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας περίπου 4.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην στέπα του Καζακστάν- και, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει βρεθεί ξανά κάτι αντίστοιχο στην ευρασιατική στέπα.
Από το 2014 επιστήμονες του Τμήματος Αρχαιολογίας και Εθνολογίας του Ευρασιατικού Εθνικού Πανεπιστημίου (ENU) στο Καζακστάν διεξάγουν αρχαιολογικές ανασκαφές στο συγκρότημα του μνημείου Κιρικουνγκίρ, κοντά στο χωριό Τοκταμίς στην περιοχή Αμπάι. Ως αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, ανακαλύφθηκε μια μεγάλη εξαγωνική πυραμίδα της 2ης χιλιετίας πΧ, της Εποχής του Χαλκού, στη στέπα- ηλικίας περίπου 4.000 ετών.
«Η πυραμίδα της στέπας είναι χτισμένη με μεγάλη ακρίβεια, είναι εξαγωνική. Υπάρχουν 13 μέτρα και οκτώ σειρές από πέτρες ανάμεσα σε κάθε όψη. Είναι ένα πολύ πολύπλοκο οικοδόμημα, με πολλούς κύκλους στη μέση. Στα εξωτερικά τοιχώματα του κτίσματος...κυριαρχούν εικόνες διαφόρων ζώων, ειδικά αλόγων» είπε ο Ολυάν Ουμιτκαλίεφ, ιστορικός και επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Εθνολογίας. «Τα ευρήματα σε ανασκαφές, κεραμικά, γυναικεία χρυσά σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα υποδεικνύουν πως...ήταν κέντρο πολιτισμού κατά την αρχαιότητα» προσθέτει, σημειώνοντας πως ακόμα και τότε το άλογο φαινόταν να κατέχει σημαντική θέση, καθώς γύρω από το οικοδόμημα βρέθηκαν οστά αλόγων. Επίσης, υπάρχουν εικόνες καμηλών.
Μιλώντας στο Live Science, η πυραμίδα αυτή, στο ανατολικό Καζακστάν, βρέθηκε φέτος και σε κάθε γωνία έχει μεγαλίθους μέχρι και ενός τόνου. Αν και χαρακτηρίζεται ως πυραμίδα, διαφέρει από αυτές της Αιγύπτου: Τα εξωτερικά της τοιχώματα σχηματίζουν εξάγωνο, και τα εσωτερικά θυμίζουν λαβύρινθο, που οδηγεί σε έναν τάφο στην «καρδιά» του κτίσματος.
Όσον αφορά στην ηλικία του, θεωρείται πως χτίστηκε κάπου κατά τον 19ο αιώνα πΧ.