HΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει 500 εκατ. δωρεάν τεστ για την COVID-19 λόγω της Ομικρον

Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ θα μπορούν να ζητούν κατ' οίκον rapid test και θα τους αποστέλλονται δωρεάν από την Ταχυδρομική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την Τρίτη το απόγευμα ότι μισό δισεκατομμύριο κατ′ οίκον τεστ COVID-19 θα διανεμηθούν δωρεάν στους Αμερικανούς τον επόμενο μήνα, ένα από τα πολλά νέα βήματα για την καταπολέμηση της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής όμικρον του κορονοϊού

Ένας ιστότοπος υπό κατασκευή θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να παραγγέλνουν ράπιντ τεστ για τη χρήση τους, χωρίς κόστος για αυτούς, που θα διανέμονται μέσω της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα.

Λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου πόσα τεστ θα είναι διαθέσιμα ανά νοικοκυριό, εξακολουθούν να μην έχουν οριστικοποιηθεί, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι επιλέχθηκε ένα χρονικό πλαίσιο για τον Ιανουάριο, επειδή τότε θα είναι έτοιμα τα τεστ από τους κατασκευαστές.

«Tα τεστ σε αυτή τη χώρα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν. Αλλά υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε, και αναλαμβάνουμε δράση τώρα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα 500 εκατομμύρια τεστ που παρέχονται από την κυβέρνηση είναι επιπλέον των 50 εκατομμυρίων $ που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Μπάιντεν ότι θα διανεμηθούν στις κλινικές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των κατ′ οίκον τεστ για τους πελάτες τους, ξεκινώντας επίσης από τον Ιανουάριο.

Το πρόγραμμα διανομής τεστ αντιπροσωπεύει μια ανατροπή από την προηγούμενη πολιτική της κυβέρνησης μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε απαντήσει σαρκαστικά σε μια ερώτηση σχετικά με τα ράπιντ τεστ ρωτώντας αν η κυβέρνηση έπρεπε να στείλει ένα σε κάθε Αμερικανό.

Άλλα μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Μπάιντεν περιλαμβάνουν την κινητοποίηση 1.000 στρατιωτικών γιατρών, νοσοκόμων και ιατρών για να πάνε σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως απαιτείται, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, την ενεργοποίηση ομάδων απόκρισης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να προσθέσουν χωρητικότητα κρεβατιών, τη δημιουργία νέων χώρων τεστ σε πόλεις σε όλη τη χώρα, νέες τοποθεσίες εμβολιασμού και την αύξηση της διαθεσιμότητας τεστ, συμπεριλαμβανομένων των τεστ στο σπίτι.

 

Open Image Modal
BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία των εμβολίων, προτρέποντας τους ήδη εμβολιασμένους Αμερικανούς να λάβουν αναμνηστικά και εκείνους που δεν έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο, να το κάνουν αμέσως.

«Ο πρόεδρος θα πει στον αμερικανικό λαό ότι εάν εμβολιαστεί και ακολουθήσει τις προφυλάξεις που όλοι γνωρίζουμε καλά, ειδικά όταν ταξιδεύουν, θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές όπως σχεδίασαν», είπε ο αξιωματούχος. «Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσετε. Αυτή η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική και οι μη εμβολιασμένοι έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID”.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η νέα παραλλαγή, η οποία τη Δευτέρα έγινε η κυρίαρχη στη χώρα, δεν είναι καταστροφικό πλήγμα, δεδομένου του σημείου που βρίσκεται σήμερα το έθνος.

″Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την Oμικρον, αλλά αυτό είναι λόγος ανησυχίας, όχι αιτία πανικού”, είπε ο αξιωματούχος. «Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση, έχουμε τον σχεδιασμό για να το ξεπεράσουμε. Εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικά εάν λάβατε το αναμνηστικό σας εμβόλιο, είστε ιδιαίτερα προστατευμένοι».

Ο Μπάιντεν επέβλεψε με επιτυχία την αύξηση των εμβολιασμών κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο και έφτασε κοντά στο φιλόδοξο στόχο του 70% των επιλέξιμων Αμερικανών που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση έως τις 4 Ιουλίου. Ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος γιόρτασαν αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές ως ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας μόνο για να απογειωθεί η νέα παραλλαγή Δέλτα αμέσως μετά, καθώς οι προσπάθειες να πεισθεί ένα μεγάλο τμήμα Αμερικανών κατά των εμβολίων - κυρίως υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - να εμβολιαστούν απέτυχαν.

Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με μια άλλη νέα παραλλαγή να αρχίζει να εξαπλώνεται, επηρεάζοντας για άλλη μια φορά πρωτίστως τους μη εμβολιασμένους και εκείνους των οποίων η δεύτερη βολή έλαβε χώρα πριν από περισσότερους από έξι μήνες.