Iράν: Ο πληροφοριοδότης που οδήγησε την CIA στον Σολεϊμανί θα εκτελεστεί

Εξι μήνες μετά την εξόντωση του Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη από αμερικανικό drone, η Τεχεράνη θα εκτελέσει τον άνθρωπο που κατηγορεί ως κατάσκοπο της CIA.
Open Image Modal
Πιστοί θρηνούν και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, κάτω από ένα πανό με τη φωτογραφία του Κασέμ Σολεϊμανί (αριστερά) και του Ιρακινού στρατιωτικού διοικητή των Σιιτών μουσουλμάνων, Άμπου Μαχντί αλ Μουχάντι, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια επίθεσης από αμερικανικό drone στις 3 Ιανουαρίου 2020. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)
ASSOCIATED PRESS

Ένας Ιρανός πολίτης που παρείχε πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με το πού βρίσκεται ο διοικητής των Ιρανικών Φρουρών Κασέμ Σολεϊμανί - ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης - θα εκτελεστεί σύντομα, δήλωσε η ανώτατη δικαστική αρχή του Ιράν (Τρίτη 9 Ιουνίου).

Στις 3 Ιανουαρίου, μια επίθεση από drone των ΗΠΑ στο Ιράκ κατέληξε στο θάνατο του Σολεϊμανί, αρχηγού της Δύναμης Quds των Επαναστατικών Φρουρών. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον Σολεϊμανί ως εγκέφαλο επιθέσεων από στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν, με στόχο αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Ο Μαχμούντ Μουσάβι-Μαζντ, ένας από τους κατασκόπους της CIA και της Μοσάντ, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έδωσε οδηγίες για τον εντοπισμό του μάρτυρα Σολεϊμάνι στους εχθρούς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Ιράν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου. 10 Φεβρουαρίου 2020. Ομοίωμα αμερικανού στρατιώτη στην κρεμάλα, 40 ημέρες μετά την δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP) (Photo by AHMAD AL-RUBAYE/AFP via Getty Images)
AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν εάν η υπόθεση του Μουσάβι-Ματζντ συνδέεται με την ανακοίνωση του Ιράν το περασμένο καλοκαίρι περί 17 συλλήψεων κατασκόπων που εργάζονται για τη CIA, ορισμένοι από τους οποίους είχε ανακοινωθεί ότι καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Η δολοφονία του Σολεϊμανί οδήγησε στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιράν αντέδρασε με επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή αεροπορική βάση, όπου ήταν εγκατεστημένες αμερικανικές δυνάμεις. Ώρες αργότερα, οι ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο, που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη.