Και δεύτερο ορθογώνιο παγόβουνο εντόπισε η NASA

Και δεύτερο ορθογώνιο παγόβουνο εντόπισε η NASA
Open Image Modal
NASA/Jeremy Harbeck

H φωτογραφία του ορθογώνιου παγόβουνου που εντόπισε το Operation IceBridge της NASA στην Ανταρκτική έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των διεθνών ΜΜΕ, καθώς ο παγωμένος αυτός «μονόλιθος», αν και φυσικός σχηματισμός, δεν είναι κάτι που περιμένει να δει κανείς να σχηματίζεται από μόνο του, και μάλιστα σε μια τόσο απομονωμένη και αφιλόξενη περιοχή.

«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον, συχνά βλέπω παγόβουνα με σχετικά ευθείες άκρες, αλλά δεν είχα δει ποτέ πριν κάποιο με τόσο σωστές γωνίες» είπε ο Τζέρεμι Χάρμπεκ, ένας από τους επιστήμονες της αποστολής.

Το ορθογώνιο παγόβουνο φαίνεται να αποσπάστηκε πρόσφατα από τον παγετώνα Larsen C, που είχε απελευθερώσει τον Ιούλιο του 2017 το τεράστιο παγόβουνο Α68.

Σε μια άλλη φωτογραφία, ο Χάρμπεκ τράβηξε τόσο την άκρη του, διάσημου πλέον, παγόβουνου, όσο και ενός δεύτερου παρεμφερούς, αν και με όχι τόσο «καθαρές» γωνίες. Στο βάθος φαίνεται και ο Α68.

«Στην πραγματικότητα με ενδιέφερε περισσότερο να φωτογραφήσω το παγόβουνο Α68 πάνω από το οποίο θα πετούσαμε, αλλά σκέφτηκα πως αυτό το ορθογώνιο παγόβουνο ήταν οπτικά πιο ενδιαφέρον και αρκετά φωτογενές» πρόσθεσε ο ίδιος.