Η ιστορία των προσφυγόπουλων που έχασαν την ζωή τους στον δρόμο τους για την Κω

Η ιστορία των προσφυγόπουλων που έχασαν την ζωή τους στον δρόμο τους για την Κω
Open Image Modal
A paramilitary police officer carries the lifeless body of a migrant child after a number of migrants died and a smaller number were reported missing after boats carrying them to the Greek island of Kos capsized, near the Turkish resort of Bodrum early Wednesday, Sept. 2, 2015. (AP Photo/DHA) TURKEY OUT
ASSOCIATED PRESS

Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από τις φωτογραφίες δύο μικρών παιδιών που ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Αλικαρνασσού. Ο πεντάχρονος Galip και ο τρίχρονος Aylan ήταν προσφυγόπουλα από την Συρία, που, μαζί με τους γονείς τους, προσπάθησαν να μεταβούν στην Ευρώπη για ένα πιο ειρηνικό μέλλον.

Όπως αποκαλύπτει η θεία τους, Teema Kurdi, η οποία διαμένει στον Καναδά, το ζευγάρι είχαν δώσει 2.050 ευρώ για το κάθε μέλος της οικογένειας στους δουλέμπορους. Εκείνοι τους στοίβαξαν σε μια μικρή βάρκα με πολλούς ακόμα πρόσφυγες, χωρίς να τους παραχωρήσουν κάποιο σωσίβιο. Τριάντα λεπτά μετά την αναχώρηση, η βάρκα βούλιαξε και 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Galip, ο Aylan και η μητέρα τους, πνίγηκαν.

Την επόμενη ημέρα η φωτογραφία ενός αστυνομικού που κρατά στα χέρια του το ένα από τα νεκρά παιδιά έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της φρίκης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την θεία των παιδιών, όλοι οι συγγενείς στον Καναδά είχαν συνδράμει οικονομικά προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν και αυτά με τους γονείς τους στην αμερικανική ήπειρο.

«Προσπαθούσα να τους δώσω χρήματα και έχω φίλους και γείτονες που με βοήθησαν με τις τραπεζικές εγγυήσεις, όμως δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από τη χώρα) και γι' αυτό μπήκαν στη βάρκα», δήλωσε η Teema Kurdi.

Όπως αποκάλυψε, ο πατέρας πρόκειται να επιστρέψει στο Κομπάνι, την Συριακή πόλη που έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να θάψει τα παιδιά και την γυναίκα του. Ο ίδιος έχει ζητήσει να ταφεί δίπλα τους.