Κορονοϊός: Τα εμβόλια Novavax και Sanofi έρχονται στην Ελλάδα

Επιμένουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, αποκλιμάκωση και χαλάρωση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους προσεχώς.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Νέα όπλα στη φαρέτρα της για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό αποκτά η Ελλάδα, την ώρα που η παραλλαγή Ομικρον επιμένει, διατηρώντας τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες των θανάτων και διασωληνωμένων σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ενώ και τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί αλλά δεν μειώνονται.

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης, το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα 168.000 εμβόλια στις 21/2 ενώ στα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 εμβόλια. «Αυτό είναι σημαντικό νέο για όσους φοβούνται τα mRΝΑ εμβόλια και προτιμούν το πρωτεϊνικό» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τον Απρίλιο θα έρθει στην Ελλάδα και το εμβόλιο της Sanofi.

Εν τω μεταξύ, τα φάρμακα που αποτρέπουν την κακή πορεία της νόσου και εν προκειμένω τα αντιικά χάπια ξεκίνησαν από χτες, Τετάρτη, να διαμοιράζονται κατ’ οίκον και ήδη έχουν εγκριθεί 300 αιτήσεις. Τα χάπια έχουν παραδοθεί ή καταφτάνουν με κούριερ και σύμφωνα με την αναπλ. υπουργό Υγείας «είναι μία επιχείρηση που πάει καλά». Στις αρχές Μαρτίου, όπως είπε, θα φτάσουν τα χάπια και άλλης εταιρίας που είναι σημαντικά για την προφύλαξη των ασθενών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη θεραπεία των ασθενών» σημείωσε και τόνισε πως με τα κούριερ είναι η πρώτη φορά που τελείται μαζικά η εξυπηρέτηση πολιτών στο σπίτι.

140.000 ενεργά κρούσματα

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός και υπολογίζεται στα 140.000 άτομα», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια επισήμανε ότι η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3%, κάτι που οφείλεται στον μειωμένο αριθμό ελέγχων λόγω της κακοκαιρίας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα. Οσον αφορά στους θανάτους, ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 104, με διάμεση ηλικία τα 81 έτη.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις.

Το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη Ομικρον.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά, αυτός παραμένει σταθερός και  υπολογίζεται περίπου στο 30% του συνόλου των κρουσμάτων. Τα παιδιά που έχουν νοσήσει είναι κυρίως κάτω των 11 ετών, ενώ έχει βοηθήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των εφήβων. Τα παιδιά που νοσηλεύονται στην επικράτεια είναι περίπου 90-100, 2% στο σύνολο. 

Αποκλιμάκωση προσεχώς, αλλά όχι ακόμη

Ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση μετά την επικράτηση της Ομικρον, σημείωσε ότι «η διασπορά στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό πλατό».

Εκτίμησε, δε, πως σταδιακά θα αρχίσει να διαφαίνεται αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το πότε ακριβώς και το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο άρσης τους, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «σε προτεραιότητα είναι η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους», κυρίως όσον αφορά στις μετακινήσεις.