Κουτρουμάνης: Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης πριν το 2015

Κουτρουμάνης: Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης πριν το 2015
Open Image Modal
Eurokinissi

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά στο ασφαλιστικό δίνει με συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αλλαγή υπολογισμού συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015:

- Η σύνταξη τους θα υπολογιστεί με μεικτό τρόπο: τα χρόνια που έχουν ως το 2010 θα υπολογιστούν με το παλιό σύστημα και τα χρόνια από το 2011 και μετά θα υπολογιστούν με το νέο.

-Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, ανεξάρτητα με το πότε θα συνταξιοδοτηθούν.

Το νέο σύστημα δεν επηρεάζει τους 250.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Κουτρουμάνης: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί και από τα υπουργεία, με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, έτσι ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος και να αποφασίσει με άλλα κριτήρια. Είναι περίπου 250.000 οι άνθρωποι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, εκ των οποίων οι 150.000 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν ήρεμα και να κατανεμηθούν στα επόμενα χρόνια, ώστε να μη συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, εκεί που όλοι ψάχνουμε να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη τρύπα στα ταμεία»

Αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 χρόνια:

-Θα ισχύσει μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά.

-Για όσους έχουν λίγότερα από 20 χρόνια, η αφετηρία θα είναι τα 360 ευρώ στα οποία θα προστίθεται αναλογικά ένα ποσό για κάθε χρόνο μετά τα 15 έτη.

Γιώργος Κουτρουμάνης: «Αυτός που είναι σφαλισμένος σε ένα ταμείο και έχει συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας, η σύνταξή του αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια και υπάρχει διαφοροποίηση ακόμη και για έναν χρόνο εργασίας. Επομένως το 360 είναι η βάση και από εκεί και περα όσοι δικαιούνται σύνταξη, με βάση τον χρόνο ασφάλισης, θα πάρουν και την προσαύξηση που τους αναλογεί».

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2018 και την αλλαγή των κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Γιώργος Κουτρουμάνης: «Εμείς προτείναμε την αναμόρφωση του συστήματος στο εσωτερικό, δηλαδή μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ η τρόικα υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το ΕΚΑΣ να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο συνόλο των πολιτών».

Αναφερόμενος στην αύξηση του χρόνου ασφάλισης, σημειώνει ότι «προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί με τους ισχύοντες κανόνες, δηλαδή με 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 του μπορεί να πάρει σύνταξη, η οποία προστατεύεται με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ για τους μισθωτούς».

Σε ότι αφορά την ενοποίηση των επικουρικών με τα κύρια ταμεία ασφάλισης, ο κ.Κουτρουμάνης διευκρινίζει δεν πρόκειται να καταργηθεί καμμία προνοιακή σύνταξη.