Λευκορωσία: Αθλήτρια του σκι διέφυγε στην Πολωνία μετά τον τιμωρητικό αποκλεισμό της

Της αφαίρεσαν το δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Τι λέει σε συνέντευξή της μαζί τον πατέρα και προπονητή της.
Open Image Modal
H Ντάρια Ντολίντοβιτς με τον πατέρας της, προπονητή της στο Σκι Αντοχής, κατά την συνέντευξη που παραχωρήσαν στο Reuters.
Reuters video

Μια Λευκορωσίδα σκιέρ εγκαταλείψει τη χώρα της μαζί με την οικογένειά της υπό τον φόβο της στοχοποίησής της από τις αρχές, αφού της απαγόρευσαν να αγωνιστεί λόγω των πολιτικών απόψεων του πατέρα της.

Η Ντάρια Ντολίντοβιτς και η οικογένειά της βρίσκονται πλέον στην Πολωνία, όπου η αθλήτρια ελπίζει να συνεχίσει τις προπονήσεις, όπως είπε στο Reuters ο πατέρας της Σεργκέι Ντολίντοβιτς ο οποίος είναι προπονητής της και έχει λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του σκι αντοχής.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι στην 17χρονη αθλήτρια  απαγορεύτηκε να διαγωνιστεί και πατέρας και κόρη εκτιμούν πως ο αποκλεισμός την ήτα αντίποινα για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις ενάντια στην επανεκλογή του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2020. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν υποστηρίζοντας πως είχε γίνει νοθεία.  

«Στη Ντάρια αφαιρέθηκε το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς», είπε. «Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να συνεχίσει την καριέρα της στη Λευκορωσία. Μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι οργανώσαμε μια διαδήλωση και φωνάξαμε συνθήματα (της αντιπολίτευσης) και μετά απλώς να μας στείλουν στη φυλακή», είπε ο πατέρας της. «Πριν από τρεις μήνες, δεν μπορούσα να το διανοηθώ, ούτε σε εφιάλτη, ότι θα έφτανα στο σημείο να εγκαταλείψω τη χώρα μου».

Open Image Modal
HANDOUT via Sergei Dolidovich via REUTERS

 

Η αποχώρηση της οικογένειας Ντολιντοβιτς έρχεται λίγες μέρες μετά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με την εθνική ομάδα της Λευκορωσίας να βρίσκεται παρακολούθηση μετά την αυτομόληση της σπρίντερ Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πέρυσι.

Η Ντάρια, μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες αθλήτριες στο σκι αντοχής της χώρας, είπε τον περασμένο μήνα ότι η Ένωση Σκι της Λευκορωσίας απενεργοποίησε τον κωδικό FIS της, έναν ατομικό αναγνωριστικό αριθμό που απαιτείται για να λάβουν μέρος οι αθλητές σε αγώνες που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIS).

Η Ένωση Σκι της Λευκορωσίας είπε στο προπονητικό επιτελείο της Ντολίντοβιτς ότι απενεργοποίησε τον κωδικό FIS της τον Δεκέμβριο ως απάντηση σε απόφαση της Ομοσπονδίας Σκι ανώμαλου δρόμου της Λευκορωσίας, σύμφωνα με επιστολή της 31ης Ιανουαρίου που εξετάστηκε από το Reuters.

Η επιστολή δεν ανέφερε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση. Η ομοσπονδία σκι αντοχής της Λευκορωσίας και η Ένωση Σκι Λευκορωσίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ντάρια Ντολίντοβιτς έπρεπε να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο φέτος, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συνεχίσει τις σπουδές της στην Πολωνία.

«Είχα προγραμματίσει να τελειώσω το σχολείο στη Λευκορωσία, αλλά οι γονείς μου είπαν ότι μετακομίζουμε...Είμαι στενοχωρημένη. Θα ήταν πιο απλό να μείνω λίγους μήνες και να τελειώσω το σχολείο»,  λέει η αθλήτρια.

ΗΝτολίντοβιτς  είπε ότι ήθελε να συνεχίσει το σκι με την ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αρκετοί επίλεκτοι Λευκορώσοι αθλητές φυλακίστηκαν ή εκδιώχθηκαν από τις εθνικές ομάδες επειδή εξέφρασαν απόψεις της αντιπολίτευσης και συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το 2020 κατά της επανεκλογής του Λουκασένκο.

Open Image Modal
HANDOUT via Sergei Dolidovich via REUTERS

Η καταστολή των Λευκορώσων αθλητών, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας αναγκαστικής επαναπατρισμού της Τσιμανούσκαγια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε αρκετούς Λευκορώσους υπηκόους, επικαλούμενες την περίπτωση της Τσιμανουσκάγια και άλλες περιπτώσεις.

Σε μια άλλη Λευκορωσίδα σκιέρ αντοχής, η Σβιετλάνα Αντριγιουκ αφαιρέθηκε επίσης ο κωδικός FIS,  απόφαση που την εμπόδισε να λάβει μέρος σε έναν προκριματικό αγώνα που θα μπορούσε να της εξασφαλίσει μια θέση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η αθλήτρια, η οποία είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι είχε κατηγορηθεί ως υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης, περιέγραψε τις πολιτικές της απόψεις ως ουδέτερες.