Ο σεισμός ρίχνει αλάτι στην πληγή των ήδη δοκιμασμένων από τον πόλεμο Σύριων (Εικόνες)

Διασώστες και κάτοικοι δίνουν μάχη με τον χρόνο αλλά και με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, για να ανασύρουν επιζώντες μετά τον φονικό σεισμό στη ρημαγμένη Συρία.
Open Image Modal
Διασώστες εργάζονται κοντά στην τοποθεσία ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά από σεισμό, στη Χάμα της Συρίας, 6 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS/Firas Makdesi
Firas Makdesi via Reuters

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα. Ο καταστροφικός σεισμός της Δευτέρας έμοιαζε οδυνηρά οικείος για τις Σύριες οικογένειες που υποφέρουν εδώ και σχεδόν 12 χρόνια από πολέμους, βομβαρδισμούς και εκτοπισμούς.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έστειλε τους Σύρους πανικόβλητους στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί έχουν ήδη αφήσει πολλά τραύματα τον πληθυσμό αλλά και συνάμα έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια των περισσοτέρων κτιρίων.

 

Open Image Modal
Η σημαία της συριακής αντιπολίτευσης φαίνεται ανάμεσα στα ερείπια, μετά από σεισμό, στη Γίνδαρο , πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες, στη Συρία, 6 Φεβρουαρίου 2023.
Mahmoud Hassano via Reuters

Στη Γίνδαρο, πόλη στην επαρχία του Χαλεπίου που ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από μπετόν, ράβδους από χάλυβα και δέματα ρούχων υπάρχει εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.

«Ζούσαν 12 οικογένειες εκεί. Δεν βγήκε ούτε μία ζωντανή. Ούτε μία», είπε στο Ρόιτερς ένας αδύνατος νεαρός άνδρας, με τα μάτια του ορθάνοιχτα από το σοκ και το χέρι του δεμένο.

«Ανασύραμε ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις τα ξημερώματα», είπε, με την ανάσα του να αχνίζει στον κρύο αέρα του χειμώνα καθώς μιλούσε.

Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters

Νεαροί με τα γυμνά τους χέρια, αναζητούν μέσα στα συντρίμμια επιζώντες και χτυπούν με σφυριά πλάκες από μπετόν για να τις σπάσουν μέσα στα χαλάσματα. Bαθουλωμένα ντεπόζιτα και φωτοβολταϊκά πάνελ είχαν γκρεμιστεί από τις στέγες και προσγειωθεί στο παγωμένο έδαφος.

Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters

Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διάσωσης που ιδρύθηκε σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς, ανέφεραν ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Στην επικράτεια που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αξιωματούχοι ανέφεραν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 300 και περισσότερους από 1.000 τραυματίες.

Open Image Modal
Οι διασώστες στέκονται στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά από σεισμό, στη Λαττάκεια της Συρίας, 6 Φεβρουαρίου 2023
Handout . via Reuters

″Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμα κι αν οι ομάδες μας είναι εξαντλημένες, δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών, Ραέντ αλ-Σαλέχ.

Είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια των ετών είχαν αφήσει τα κτίρια δομικά ευάλωτα και έτσι «κατέρρευσαν αμέσως», οδηγώντας τελικά σε περισσότερους θανάτους.

Open Image Modal
Οι διασώστες εργάζονται στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά από σεισμό, στη Χάμα της Συρίας, 6 Φεβρουαρίου 2023.
Firas Makdesi via Reuters

Παγωνιά και τραυματίες στα πατώματα αυτοσχέδιων νοσοκομείων

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν μείνει ευάλωτοι από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία αναφέρουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται εδώ και χρόνια για να σώσουν ανθρώπους από τους βομβαρδισμούς και τις εναέριες επιδρομές των συριακών κυβερνητικών ή των ρωσικών δυνάμεων που συχνά χτυπούν την ίδια τοποθεσία πολλές φορές, διακινδυνεύοντας τις ζωές των παραϊατρικών.

«Τουλάχιστον τώρα, κανείς δεν πρόκειται να μας βομβαρδίσει καθώς εργαζόμαστε», είπε ο Σαλέχ.

Open Image Modal
Οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά από σεισμό, στο Χαλέπι της Συρίας, σε αυτό το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε από το SANA στις 6 Φεβρουαρίου 2023
Handout . via Reuters

Ωστόσο, η χειμωνιάτικη παγωνιά πρόσθεσε μια άλλη πρόκληση για τους διασώστες, οι οποίοι είπαν ότι οι οικογένειες έχουν μείνει εκτεθειμένες σε υπό του μηδενός θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις.

Στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ, ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρες δομές που είχαν δημιουργηθεί σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που φιλοξενούν Σύριους που είχαν πολεμήσει στον πόλεμο όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο Aχμάντ αλ-Σεϊχ, κάτοικος μιας κοντινής συνοριακής πόλης.

Open Image Modal
Άμαχοι, που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια, φαίνονται σε νοσοκομείο στο Ιντλίμπ της Συρίας μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ
Anadolu Agency via Getty Images

Πιο δυτικά, το κύριο νοσοκομείο στην πόλη Αφρίν που ελέγχεται από τους αντάρτες ήταν γεμάτο από τραυματίες κατοίκους που σφαδάζουν στο έδαφος και γυναίκες που πάσχιζαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους μέσω τηλεφώνου καθώς οι γραμμές ήταν κλειστές.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)

Open Image Modal
Πτώματα σε σακούλες βρίσκονται στο πάτωμα σε ένα νοσοκομείο, μετά από σεισμό, στο Αφρίν της Συρίας, στις 6 Φεβρουαρίου 2023.
Mahmoud Hassano via Reuters

Οι γιατροί έκλειναν με φερμουάρ μαύρες σακούλες σε ένα αιματοβαμμένο πάτωμα καθώς τα βρέφη ούρλιαζαν στο βάθος.

″Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος”, δήλωσε ο κάτοικος του Αφρίν, Ιμπραήμ Ομπάιντ. ”Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος. Αισθανόμαστε ακόμα τις σεισμικές δονήσεις”.

 (ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters
Open Image Modal
Mahmoud Hassano via Reuters
Open Image Modal
Firas Makdesi via Reuters
Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters
Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters
Open Image Modal
Khalil Ashawi via Reuters