Οι Ρωσίδες πληρώνουν το τίμημα για τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν

Υπό κράτηση η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που διαδήλωσαν στους δρόμους της Μόσχας.
Open Image Modal
VANO SHLAMOV via Getty Images

Oλοένα και περισσότερες γυναίκες στη Ρωσία κρατούνται από τις αρχές, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ποσοστό των γυναικών που βγάινουν στους δρόμους αυξάνεται, καθώς πολλοί Ρώσοι φοβούνται ότι εάν διαδηλώσουν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 19χρονη Λίζα, διαδηλώτρια που κατευθυνόταν προς το κέντρο της Μόσχας, το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου. Πριν ενταχθεί στο πλήθος, ένας αστυνομικός με πανοπλία την άρπαξε από το μπράτσο και την πέταξε σε ένα βαν. Έπειτα, πέρασε μια εβδομάδα υπό κράτηση.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει μερική επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες να διαφύγουν στο εξωτερικό.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ένιωσα ότι δεν υπήρχε πια μέλλον», δήλωσε η Λίζα, η οποία παρακάλεσε να χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα, φοβούμενη τις επιπτώσεις της δημοσιοποίησης των στοιχείων της.

Οι ρωσικές αρχές από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές κρατούνται, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις τους παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει και οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρείται ότι δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Open Image Modal
VANO SHLAMOV via Getty Images

 

Οι δράσεις των γυναικών δεν περιορίστηκαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, σχηματίστηκε η Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση. Τα μέλη της δημοσιεύουν τις απόψεις τους για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διανέμουν μια αντιπολεμική εφημερίδα στη Ρωσία, ενώ γράφουν και αντιπολεμικά συνθήματα σε τραπεζογραμμάτια του ρουβλίου και σε ετικέτες τιμών στα καταστήματα.

 

Open Image Modal
Contributor via Getty Images
Open Image Modal
- via Getty Images
Open Image Modal
- via Getty Images
Open Image Modal
- via Getty Images

 

Πηγή: reuters.com