Παρασημοφορήθηκε ο σκύλος που έχει σώσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών

Είναι 2,5 ετών, με μικροσκοπικό ανάστημα και ένα ιδιαίτερο όνομα.
Open Image Modal
Gleb Garanich via Reuters

Ενας σκύλος που ανιχνεύει νάρκες, έχοντας εντοπίσει περισσότερα από 200 εκρηκτικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έλαβε μετάλλιο για τις υπηρεσίες του στη χώρα.

Ο Πατρόν, ένα τεριέ Τζακ Ράσελ 2,5 ετών, έλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τελετή στο Κίεβο.

Open Image Modal
Valentyn Ogirenko via Reuters

Το μικροσκοπικό σκυλί, του οποίου το όνομα σημαίνει «πυρομαχικά» στα ουκρανικά, μυρίζει τις ρωσικές νάρκες και εκρηκτικά στη βορειοανατολική πόλη Τσερνίχιβ και έχει αναχθεί σε μασκότ της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης της χώρας.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε τον Πατρόν ως «έναν υπέροχο μικρό σκαπανέα» (σ.σ. στρατιωτικό μηχανικό).

«Σήμερα, θέλω να βραβεύσω εκείνους τους Ουκρανούς ήρωες που ήδη καθαρίζουν τη γη μας από τις νάρκες...μαζί με τους ήρωές μας, έναν υπέροχο μικρό σκαπανέα -τον Πατρόν- που βοηθά όχι μόνο στην εξουδετέρωση εκρηκτικών, αλλά και στη διδασκαλία των παιδιών μας σχετικά με τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας σε περιοχές όπου υπάρχει απειλή από νάρκες».

Η βράβευση για τη γενναιότητά του, χάρη στην οποία έχουν αποφευχθεί χιλιάδες θάνατοι και τραυματισμοί ανθρώπων στην εμπόλεμη Ουκρανία, έγινε την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.

Ο Πατρόν γάβγισε και κούνησε την ουρά του, προκαλώντας τα γέλια από το κοινό.

Το βραβείο πήγε επίσης και στο «αφεντικό» του, Μιχάιλο Ιλιεβ, ταγματάρχη στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

(με πληροφορίες από Guardian, Skynews)