Πεντάγωνο: Δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Iσχυρές υποψίες για ISIS

Τουλάχιστον η μία από τις εκρήξεις φαίνεται να προήλθε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία που ανέβασε λίγο μετά τις πληροφορίες για έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ χρήστης του Twitter
Twitter

Σε κατάσταση χάους βρίσκεται η Καμπούλ μετά το διπλό τρομοκρατικό βομβιστικό χτύπημα. Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι έγιναν δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανστάν, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία σε έκτακτα τηλεγραφήματα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πύλη του αεροδρομίου και η άλλη στο κοντινό ξενοδοχείο Baron. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον η μία από τις εκρήξεις φαίνεται να προήλθε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Επίσης επιβεβαίωσε πως η έκρηξη προκάλεσε αρκετές απώλειες Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την επίθεση ως ”πολυσύνθετη”.  Αξιωματούχος των Ταλιμπάν κάνει λόγο για 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να είναι μεγαλύτερος.

Τον ίδιο αριθμό νεκρών, 13, και 15 τραυματίες αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην πρώτη επίσημη καταμέτρηση θυμάτων. 

Η ίδια πηγή του Πενταγώνου ανέφερε ότι τραυματίστηκαν και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν, ενώ ένας Δυτικός διπλωμάτης έλεγε νωρίτερα ότι στα σημεία έξω από τις πύλες του αεροδρομίου - παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις για κίνδυνο επιθέσεων - επικρατούσε ”απίστευτος συνωστισμός”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters, αναφέρουν πως υπάρχουν ”ισχυρές ενδείξεις” ότι για την επίθεση ευθύνεται, η τρομοκρατική ομάδα Χορασάν- παρακλάδι του ISIS, επικαλούμενο πηγή εντός του Κογκρέσου.  

Το καθεστώς των Ταλιμπάν καταδίκασε την βομβιστική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο και δήλωσε πως έγινε σε περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο αμερικανικών δυνάμεων. 

Nοσοκομείο της Καμπούλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 60 άτομα έχουν διακομιστεί μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας Αφγανός υγειονομικός υπάλληλος δήλωσε πως τουλάχιστον 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 120 ακόμη έχουν τραυματιστεί. Ενας άλλος Αφγανός υγειονομικός είπε πως οι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον στους 40. Αμφότεροι παρέμειναν ανώνυμοι διότι οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

 Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

 

Η Αλίσια Κερνς, μέλος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως υπήρξαν «πολλοί τραυματίες» στην επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο Baron.

 

 

Το πρακτορείο Associated Press από την πλευρά του, επικαλείται μαρτυρία ενός Αφγανού, ο οποίος λέει ότι είδε αρκετούς ανθρώπους που φάνηκαν να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν σε έκρηξη, ανάμεσα σε πλήθη που περίμεναν έξω από μια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες με σωρούς πτωμάτων. 

To αφγανικό κανάλι ειδήσεων Tolo News δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο στο Twitter με θύματα της έκρηξης που διακομίζονται σε κλινική της Καμπούλ: 

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την ”φρικτή τρομοκρατική επίθεση” έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 «Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

 

Aυτόπτης μάρτυρας λέει ότι ορισμένα άτομα ακρωτηριάστηκαν. Διευκρινίζει ότι ήταν περίπου 30 μέτρα (μέτρα) από το σημείο της έκρηξης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνάντηση για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε από τη πλευρά του πως η ”κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί σοβαρά” και ζήτησε μέγιστη προσοχή ώστε να «μην φτάσει εκτός ελέγχου». Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ τόνισε πως η επίθεση στόχευε σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από την χώρα και ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσεις της Γερμανίας θα συνεχιστούν και μετά τις 31/8.  

Open Image Modal
Φωτογραφία που ανέβασε λίγο μετά τις πληροφορίες για έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ χρήστης του Twitter
Twitter

Aμερικανός αξιωματούχος κάνει λόγο για έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας. Παράλληλα, ενημερώθηκε σχετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο εδώ και ημέρες προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν διαδοχικά τις μεταλύτερες πόλεις και τελικά την πρωτεύουσα Καμπούλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

πηγές: Reuters, AP, BBC

Open Image Modal
Φωτογραφία που ανέβασε λίγο μετά τις πληροφορίες για έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ χρήστης του Twitter
Twitter