Πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη: Πού «βλέπουν» ευθύνες οι πολίτες για το δυστύχημα

Μειώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καμία αύξηση για την αξιωματική αντιπολίτευση - Αυξάνουν τα ποσοστά τους τα μικρά κόμματα. Πότε προτιμούν εκλογές οι πολίτες.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Απώλεια της τάξης των 2,9% καταγράφει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη, την οποία διενήργησε η MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Open Image Modal
MARC/ANT1

Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει πέσει στο 29,6% από 32.5% που βρισκόταν στην αμέσως προηγούμενη σφυγμομέτρηση της 8ης Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής παραμένουν αμετάβλητα (25% και 9,7& αντίστοιχα), με την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται στις 4,6 μονάδες (από 7,4 τον προηγούμενο μήνα).

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,6% (+0,3%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (+0,3%) και το ΜέΡΑ25 με 3,5% (+0,7%)  - καταγράφοντας όλα μια μικρή άνοδο στα ποσοστά τους.

Open Image Modal
MARC/ANT1
Open Image Modal
MARC/ANT1

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,9% εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα (28,5%). Στις αρνητικές γνώμες ο πρωθυπουργός είναι στο 60,3% έναντι 70,9% που έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα το 34,5% δηλώνει ότι εμπιστεύται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22,1% τον Αλέξη Τσίπρα και στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Νίκος Ανρουλάκης με 6,6%.

Open Image Modal
MARC/ANT1
Open Image Modal
MARC/ANT1

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86% εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ μόλις το 12,1% θεωρεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον μοιραίο σταθμάρχη. Το 87% απαντά ότι υπάρχουν και αλλού ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν.

Open Image Modal
MARC/ANT1
Open Image Modal
MARC/ANT1

Τέλος, για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών οι απόψεις διίστανται. Το 45,2% υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου και το 46,4% προτιμά να διεξαχθούν τον Μάιο.

Open Image Modal
MARC/ANT1
Open Image Modal
MARC/ANT1

Την δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1 σχολίασε με δήλωσή του στα social media ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Στην δήλωσή του αναφέρει: «Πριν ακόμη προλάβουν οι οικογένειες να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία με τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών, σπεύδει να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη. Ντρέπεται και η ντροπή…».