Σουηδία: Η πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Άντερσον αναγνώρισε την ήττα της αριστεράς και παραιτείται

Νίκη για το μπλοκ της τετρακομματικής δεξιάς αντιπολίτευσης που προχωρά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
|
Open Image Modal
TT News Agency via Reuters

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Aντερσον, αποδέχτηκε την ήττα της αριστεράς την Τετάρτη μετά από μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, όπου επικράτησε το μπλοκ της δεξιάς αντιπολίτευσης των τεσσάρων κομμάτων το οποίο θα αναλάβει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Λίγες ψήφοι απομένουν να μετρηθούν, αλλά η Άντερσον, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας πέρυσι, είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μπλοκ της δεξιάς έχει κερδίσει.

«Ως εκ τούτου, αύριο (σ.σ Πέμπτη 15/9) θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να με απαλλάξει από τα καθήκοντα μου», είπε η Άντερσον στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν επισημοποιηθεί ως τελικά), τα τέσσερα κόμμα της Δεξιάς: οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 εδρών της κεντροαριστεράς.

Το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, κάτι που πιθανότατα θα γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και ο υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη του Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Το εκλογικό αποτελέσμα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη σουηδική πολιτική σκηνή με τους αντιμεταναστευτικούς, εθνικιστές και λαϊκιστές Σουηδούς Δημοκράτες, τους οποίους απέφευγαν όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή το 2010, έτοιμους να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Φαίνεται ότι θα κερδίσουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς, που έλαβαν 19,1%, ως το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών Τζίμι Aκεσον δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία.

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες που έλαβαν το 30%, βρίσκονταν στην εξουσία στη Σουηδία τα τελευταία οχτώ χρόνια.