Στον Εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου

Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ωστόσο η κ. Μπεκατώρου θα δώσει αναλυτική κατάθεση γύρω από τα όλα όσα κατήγγειλε για τον παράγοντα της ΕΙΟ.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Ανοίγει η ποινική έρευνα της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου με την κατάθεση που δίνει στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο η Ολυμπιονίκης. 

Μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής κακοποίησης που δέχθηκε το 1998 από κατονομαζόμενο παράγοντα, η Ολυμπιονίκης βρίσκεται ενώπιον του εισαγγελέα για να καταθέσει για την υπόθεση.

Η Ολυμπιονίκης προσήλθε στις 9 στην Εισαγγελία, για να δώσει αναλυτική κατάθεση εν μέσω της δυναμικής που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες της, αλλά και της προτροπής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας «να ανοίξουν τα στόματα» θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, ένα #me too όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά σε κάθε χώρο που οι θύτες καταχρώνται την θέση εξουσίας που έχουν έναντι των θυμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι έχει παρέλθει ο χρόνος για ποινική αξιολόγηση της πράξης του φερόμενου δράστη, καθώς ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια. Ωστόσο η έρευνα της Εισαγγελίας ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για καταγγελίες αθλητριών και αθλητών, που υπέστησαν σεξουαλικά βίαιες συμπεριφορές από πρόσωπα που ο ρόλος τους ήταν κομβικής σημασίας για την επαγγελματική πορεία τους, σε χρόνο που δεν θα έχει παρέλθει παραγραφή και επομένως θα μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά.

Άρειος Πάγος: Επαγρύπνηση για τον χειρισμό σεξουαλικών υποθέσεων 

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε από όλους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες για τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων και να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν στις αρχές τους υπαιτίους. Τονίζει δε, πως θα πρέπει να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων έως ότου υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους υφιστάμενους του να προχωρούν αυτεπάγγελτα και τάχιστα, αναφέροντας αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, επισημαίνοντας και το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Στόχος, όπως εξηγεί, είναι «η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί σε καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός και στη συνέχεια η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων».

Αναστολή χρηματοδότησης της ΕΙΟ

Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.