Θέμα στο BBC η δίκη στην Ελλάδα μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που βοήθησαν πρόσφυγες

Μια εξ αυτών η αδερφή της Ολυμπιονίκη, Σ.Μαρντίνι. Είχαν περάσει από την Ελλάδα και η περιπέτεια τους έγινε γνωστή διεθνώς.
Open Image Modal
Η Γιούρσα και η Σάρα Μαρντίνι στα βραβεία Babmi στην Γερμανία (2016). Η πρώτη είναι ολυμπιονίκης κολυμβήτρια και η δεύτερη κατηγορείται στην Ελλάδα για διευκόλυνση προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα. αδερφή της Ολυμπιονίκης κολυμβήτριας Γιούσρα Μαρντίνι. Οι αδερφές ήρθαν στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2015 αφού έσυραν το προσφυγικό σκάφος τους σε ασφαλές σημείο όταν ο κινητήρας της χάλασε.
Isa Foltin via Getty Images

Το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ συγκεντρώνει η περίπτωση 24 εργαζόμενων στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας οι οποίοι κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για τον ρόλο τους σε περιπτώσεις παροχής βοήθειας σε μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μας την περίοδο 2016-2018. 

Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το BBC, η δίκη που θα διεξαχθεί στην Λέσβο έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη και οι κατηγορίες αφορούν από κατασκοπεία έως πλαστογραφία και παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν, κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίκη και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τις κατηγορίες ”φαιδρές”.

Μεταξύ των 24 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 17 είναι ξένοι υπήκοοι, είναι και η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, αδερφή της Ολυμπιονίκης κολυμβήτριας Γιούσρα Μαρντίνι.

Οι αδερφές ήρθαν στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2015 αφού έσυραν το σκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί σε ασφαλές σημείο όταν ο κινητήρας της χάλασε.

Στην Μαρτίνι, όπως αναφέρει το BBC, έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα και έτσι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά θα παρακολουθήσει τη δίκη από τη Γερμανία, όπου της έχει χορηγηθεί άσυλο.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι συνδέονται με μια ομάδα έρευνας και διάσωσης προσφύγων, παρακολουθούσαν τις συχνότητες που χρησιμοποιεί το Λιμενικό Σώμα και χρησιμοποίησαν όχημα με πλαστές στρατιωτικές πινακίδες για να εισέλθουν σε απαγορευμένες περιοχές στη Λέσβο.

Αν κριθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης πέντε ετών.

Μερικοί εκ των κατηγορουμένων παραμένουν επίσης υπό έρευνα για μια σειρά άλλων κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λαθρεμπορίας ανθρώπων, και εάν καταδικαστούν θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω ποινές έως και 25 ετών.

Ο Σον Μπίντερ, Ιρλανδός ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορείται είπε στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTÉ: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα λάθος και μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό».

«Με κατηγορούν για εγκλήματα που υποτίθεται ότι έχω διαπράξει ένα χρόνο πριν βρεθώ στο νησί», πρόσθεσε.

Ο Νιλς Μουιζνιεκς, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, σχολίασε πως «Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φαιδρές και δεν θα έπρεπε ποτέ να δικαστούν».

«Αυτή η εμβληματική περίπτωση καταδεικνύει πόσο μακριά θα φτάσουν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διακοπή των επιχειρήσεων διάσωσης δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια, απλώς κάνει αυτά τα ταξίδια πιο επικίνδυνα». πρόσθεσε.

Και το ΒΒC καταλήγει: «Η δίκη πραγματοποιείται καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταπιέσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Πέρυσι εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες για τη λειτουργία δεκάδων διεθνών οργανώσεων βοήθειας, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές καθιστά δυσκολότερη τη λειτουργία στη χώρα».

Πηγή:  BBC