Τουρκία-Συρία: Ανησυχία για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ανησυχούμε για την ασφάλειά τους καθώς, μετά τον σεισμό, βρίσκονται εκτεθειμένες σε εκμετάλλευση και διάφορες μορφές έμφυλης βίας.
Open Image Modal
H Alia από το Rif της Συρίας. Eίναι μητέρα έξι παιδιών. Το σπίτι της διαλύθηκε από τον σεισμό και μένει σε έναν πρόχειρο καταυλισμό.
Credits: Sonya Al Ali Maara / ActionAId.

Τις πρώτες μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο βρισκόταν παγιδευμένο στα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία, απεγκλωβίστηκε από μέλη της τοπικής οργάνωσης Violet, με την οποία συνεργαζόμαστε, ως ActionAid, στην περιοχή. Το κορίτσι βρισκόταν παγιδευμένο από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν «χτύπησε» ο σεισμός και ισοπέδωσε τη γειτονιά της, την ώρα που η ίδια κοιμόταν. Παγιδευμένη κάτω από όγκους τσιμέντου και παραμορφωμένων μετάλλων, η κοπέλα ζήτησε από τους διασώστες να τη μεταφέρουν στο σπίτι της, πριν θυμηθεί ότι αυτό είχε καταστραφεί από τον σεισμό. Έτσι, ζήτησε από τα σωστικά συνεργεία να τη μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, αλλά ήθελε πρώτα να φορέσει στολή πριγκίπισσας. 

Η ιστορία αυτού του κοριτσιού είναι μία από τις ιστορίες ελπίδας που ξεπηδούν μέσα από το σοκ και την απελπισία, τόσο των ανθρώπων που επιβίωσαν, όσο και των μελών των σωστικών συνεργείων. Με την υποστήριξη που προσφέρουμε ως ActionAid, το προσωπικό της Violet εργάζεται αδιάκοπα για να προσφέρει τροφή, νερό και στέγαση στους ανθρώπους που επιβίωσαν από τον σεισμό αλλά και ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε έκτακτη κατάσταση ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στις πληγείσες περιοχές. Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήσαμε μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των γάμων ανήλικων κοριτσιών εντός των κοινοτήτων των προσφύγων, οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω του πολέμου. Τώρα, στον απόηχο του σεισμού, καθώς πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους, τα σχολεία παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα και οι γονείς πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση, τα κορίτσια κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να εμπλακούν σε τέτοιους είδους γάμους, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και διακίνησης και να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση.  

Γυναίκες και κορίτσια που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους και, σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την οικογένειά τους, αυτή τη στιγμή ζουν μέσα σε αυτοκίνητα και σε προσωρινά καταλύματα, χωρίς καμία προστασία. Ανησυχούμε για την ασφάλειά τους καθώς, μετά τον σεισμό, βρίσκονται εκτεθειμένες σε εκμετάλλευση και διάφορες μορφές έμφυλης βίας. Το γεγονός ότι δεν διαθέτουν χώρους που να διασφαλίζουν την ιδιωτικότητά τους, όπως και ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι υγιεινής για γυναίκες, σημαίνει ότι οι διαθέσιμοι κοινόχρηστοι χώροι καθίστανται επικίνδυνοι.

Για αυτούς τους λόγους, η ασφάλεια και προστασία των γυναικών και των κοριτσιών είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Τους παρέχουμε υπηρεσίες προστασίας και εγκαθιστούμε ασφαλείς χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο, να θηλάσουν και να περιποιηθούν τα παιδιά τους, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την τραυματική εμπειρία. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ύπαρξη ασφαλών χώρων έχει αποδειχθεί θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης, αλλά και για τη δημιουργία μιας αίσθησης αλληλεγγύης προς τις γυναίκες και τα κορίτσια που, όταν ο κόσμος καταρρέει, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα υγείας της Συρίας, μετά από μια δεκαετία πολεμικών συγκρούσεων, αδυνατούσε ήδη να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ανάγκες. Μετά τον σεισμό, οι υποδομές του έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ταυτόχρονα κατακλύζονται από δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Άμεση προτεραιότητά μας είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες οι οποίες τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γεννήσουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες και συνθήκες.

Στην προσπάθειά μας να τους προσφέρουμε τη στήριξη που χρειάζονται, κάθε συνεισφορά έχει μεγάλη αξία. Μπορείτε να μας υποστηρίξετε με μία δωρεά εδώ.