Ανακαλύφθηκε τσεκούρι λίθινης εποχής «ηλικίας» 5.500 ετών στη Δανία

Ανακαλύφθηκε τσεκούρι λίθινης εποχής «ηλικίας» 5.500 ετών στη Δανία
Open Image Modal
Museum Lolland-Falster

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα απίστευτα σπάνιο τσεκούρι από πυριτόλιθο που ανήκει στη Λίθινη εποχή και πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε αρχαία τελετουργικά.

H 5,500 ετών ανακάλυψη βρέθηκε κάτω από το χώμα στο νησί Lolland της Δανίας, με την ξύλινη λαβή του ακόμα ενωμένη με τον πυριτόλιθο.

«Μόλις συνειδητοποιήσαμε πώς βρήκαμε το τσεκούρι με τη λαβή ακόμα ενωμένη, ξέραμε αμέσως πως κάναμε μία πολύ ξεχωριστή ανακάλυψη , » δήλωσε ο Søren Anker Sørensen, ο αρχαιολόγος του μουσείου Lolland-Falster που πήρε μέεος στγην ανασκαφή.

Open Image Modal

Το τσεκούρι με την ξύλινη λαβή που βρέθηκε στη Δανία.

Τριγύρω βρέθηκαν επίσης δύο τόξα, ένα κουπί και 14 χειρολαβές από τσεκούρι. Όλα τα ευρήματα βρέθηκαν όρθια, κάθετα στο έδαφος, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως βρέθηκαν σε σκηνικό μίας θυσίας.

Το μουσείο ελπίζει να ανακαλύψει περισσότερα τέτοια αντικείμενα που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τέτοια αρχαία τελετουργικά. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί για ακόμα έναν χρόνο, μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή μιας υποθαλάσσιας σήραγγας που θα συνδέει το νησί Lolland με το γερμανικό νησί Fehmarn.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα χνάρια στην ίδια ανασκαφή