Βίντεο: Ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό πέφτει στη θάλασσα υπό το βλέμμα του Πούτιν

Ο Πούτιν έχει από το 2005 στρέψει το ενδιαφέρον του στα πλούσια κοιτάσματα της Αρκτικής κάνοντας την Ρωσία πανίσχυρη στον «πόλεμο των πάγων».
Open Image Modal
via Associated Press

Την Ρωσική υπεροχή στον παγωμένο Αρκτικό κύκλο παρουσίασε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελετή καθέλκυσης  δύο νέων πυρηνικών παγοθραυστικών πλοίων, που σύμφωνα με την Μόσχα, θα κυριαρχήσουν στην περιοχή.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έφυγε από τη ζέστη του γραφείου του στο Κρεμλίνο, παρακολούθησε σε βιντεοκλήση το πανηγυρικό κλίμα, λέγοντας ότι τα νέα παγοθραυστικά έχουν μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Ρωσία.

 

Open Image Modal
MIKHAIL METZEL via Getty Images

Άλλωστε η επιλογή της Αγίας Πετρούπολης, της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας στη βόρεια Ρωσία, δεν ήταν τυχαία καθώς ο Πούτιν ήθελε να στείλειένα μήνυμα στη Δύση και φυσικά στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Αρκτική αποκτά μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους που είναι πλούσιοι σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και βρίσκονται στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας.

Εκεί, που βρίσκεται και το νέο ρωσικό εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ.

Τα νέα παγοθραυστικά Yakutia και Ural θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους το 2024 και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Το Yakutia μήκους 173,3 μέτρων (569 πόδια), με εκτόπισμα έως και 33.540 τόνους, μπορεί να σπάσει πάγο έως και τρία μέτρα.

Δύο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, το Arktika και το Sibir, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής ενώ το Chukotka, έχει προγραμματιστεί για το 2026 ενώ ένα πανίσχυρο πυρηνικό παγοθραυστικό 209 μέτρων γνωστό ως “Rossiya”, με εκτόπισμα έως και 71.380 τόνους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Θα μπορεί να διασπάσει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.

Η σιωπηλή κυριαρχία της Ρωσίας στην Αρκτική

Η ανάπτυξη αυτού του πιο σημαντικού διαδρόμου μεταφορών θα επιτρέψει στη Ρωσία να ξεκλειδώσει πληρέστερα το εξαγωγικό δυναμικό της και να δημιουργήσει αποτελεσματικές διαδρομές logistics και προς την Νοτιοανατολική Ασία. 

Open Image Modal
via Associated Press

Ο Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1999 υποσχόμενος να τερματίσει το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενίσχυσε αθόρυβα την παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, όπου η Ρωσία έχει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής που εκτείνεται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έως η Θάλασσα του Οχότσκ.

Από το 2005, η Ρωσία άνοιξε ξανά δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στην Αρκτική, που δημιουργήθηκαν επί Σοβιετικής εποχής, εκσυγχρονίζει το ναυτικό της και ανέπτυξε νέους υπερηχητικούς πυραύλους σχεδιασμένους να μην γίνονται αντιληπτοί από τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί της Αρκτικής λένε ότι η Δύση θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10 χρόνια για να καλύψει τη διαφορά με τον ρωσικό στρατό στην περιοχή, εάν το επέλεγε.

Πηγή: Reuters