Βρετανία: Πατέρας ένοχος για τον θάνατο της κόρης του επειδή την άφησε να γίνει παχύσαρκη

«Η 16χρονη Κάιλι ζούσε σε συνθήκες ακατάλληλες ακόμη και για ζώα»
Open Image Modal
FreshSplash via Getty Images

Άνδρας κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία ότι «σκότωσε την ανάπηρη κόρη του, επιτρέποντάς της να γίνει θανάσιμα παχύσαρκη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown». Ο Άλουν Τίφορντ, 45 ετών, αναμένεται να φυλακιστεί αφού καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια μετά το θάνατο της 16χρονης κόρης του, Κάιλι.

Η μητέρα της Kάιλι, Σάρ Λόιντ Τζόουνς, δικάστηκε ως ένοχη με την ίδια κατηγορία τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτή και ο Tίφορντ είχαν έξι παιδιά και όλοι μαζί ζούσαν στην Ουαλία. Το ζευγάρι θα καταδικαστεί στο δικαστήριο της Σουόνσι την 1η Μαρτίου.

Πρόκειται για την πρώτη δίωξη αυτού του είδους που ασκήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, με τους γονείς να κατηγορούνται για τη δολοφονία του παιδιού τους, επειδή δεν ασκούσαν έλεγχο στη διατροφή του.

Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της, στις 10 Οκτωβρίου του 2020, η Kάιλι «ζούσε σε συνθήκες ακατάλληλες ακόμη και για ζώα, πόσο μάλλον για ένα ευάλωτο 16χρονο κορίτσι, του οποίου η φροντίδα εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τρίτους», αναφέρει το δικαστήριο.

Η Kάιλι γεννήθηκε με υδροκέφαλο,  ασθένεια που οδηγεί σε αστάθεια βάδισης, διαταραχή μνήμης και συμπεριφοράς και ακράτεια ούρων, ενώ δεν ήταν σε θέση να κουνήσει τα πόδια της. Φοίτησε στο γενικό σχολείο και από τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Όσοι την γνώριζαν, την περιγράφουν ως ένα «υπέροχο, αστείο και ομιλητικό» κορίτσι με τρομερή αίσθηση του χιούμορ.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης μετά τον θάνατό της, ανακάλυψαν πως υπήρχαν σκουλήκια κάτω από το πληγωμένο σώμα της, το οποίο ζύγιζε 146 κιλά. Τα νύχια των ποδιών της, δεν είχαν κοπεί για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ το δέρμα κάτω από τις μασχάλες της ήταν μαύρο.

Ως αιτία θανάτου της καταγράφηκε η «φλεγμονή και λοίμωξη σε εκτεταμένες περιοχές έλκους που προέρχονται από την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της, καθώς και την ακινησία».

Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι η Kάιλι είχε πάρει εξιτήριο από τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και διαιτολογίας χρόνια πριν από το θάνατό της και είχε να δει κοινωνικό λειτουργό από το 2017. Μάλιστα, η τελευταία φορά που είδε τον γιατρό της ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Τζόουνς, η οποία φρόντιζε το παιδί μέχρι το 2018, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει  τον Τίφορντ για τεμπελιά και για το γεγονός ότι δεν βοήθησε την Κάιλι να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή. Ο δικηγόρος του προσπάθησε να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι ο πελάτης του εργαζόταν πολλές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η αστυνομία σε δήλωσή της ανέφερε πως: «Οι συνθήκες θανάτου της Κάιλι ήταν τραγικές και οι γονείς της θα πρέπει να ζήσουν με τις ενοχές τους για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Πηγή: Guardian