«Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου»: 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του Γιάννη Γαΐτη καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944.
Open Image Modal
Σειρήνες - Οδυσσέας (1980), λάδι σε μουσαμά, 190Χ195,5 εκ., Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει, σε συνεργασία με την κόρη του Λορέττα Γαΐτη, την επετειακή έκθεση «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου».

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του ζωγράφου καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944 έως το τέλος της δημιουργικής του δράσης.

Εκκινεί με τις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, τα πορτραίτα της οικογένειας του και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν στο Παρίσι και συνεκτίθενται έργα της από γύψο, πολυεστέρα και ορείχαλκο μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ. 

Open Image Modal
Μοτοσικλετιστής, περ. 1967, λάδι σε μουσαμά, 132Χ99 εκ., Συλλογή Εθνικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, «Ο Γαΐτης ήταν ένα νέο και ζωντανό πνεύμα στην εποχή του. Μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο και τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1954, στα 31 του χρόνια. Στο πλευρό του, μούσα της δημιουργικής του πνοής, στάθηκε η εσωστρεφής και δυναμική γλύπτρια Γαβριέλλα Σίμωσι, με την οποία παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά.

Open Image Modal
Γαβριέλλα Σίμωσι και Γιάννης Γαΐτης
Open Image Modal
Γιάννης Γαΐτης

Η ανθρωπογεωγραφία της καθημερινότητας του Γαΐτη, με εκατοντάδες «Ανθρωπάκια», που άλλοτε τα συναντάμε στην επιφάνεια μιας κονσέρβας και άλλοτε βγαίνουν μέσα από αυτή, αποτυπώνουν το προσωπικό του ύφος. Ο ίδιος έχεις την αίσθηση ότι επιθυμεί να έχει το δικό του διάλογο με την pop art. Ο Andy Warhol είναι Αμερικανός και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τις κονσέρβες Campbell και τα πορτρέτα της Marilyn Monroe, τα μπουκάλια της Coca Cola έως το γνωστό δολάριο. Ο Γιάννης Γαΐτης είναι Έλληνας, βαφτισμένος στο Αιγαίο και, με τη δική του αμεσότητα, δίνει τις απαντήσεις του στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Τα ανθρωπάκια του ταξιδεύουν στο μακρινό χθες, στο αρχαίο μας παρελθόν, σαν να ζητούν να ταυτίσουν την οντολογική τους παρουσία με την ιστορία ή να αισθανθούν την αναγκαιότητά της, φτιάχνοντας, με τα σώματά τους, τη δική του Ακρόπολη».

Open Image Modal
«Ω, Θεοί!» ή Οι Συμπληγάδες (1988), λάδι σε μουσαμά, 195Χ150 εκ., Συλλογή Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, στις 20:00, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριο έως Μάιο)